.......
 
Rita van Tongeren
  Ruben Kers     Wilma-Bronsink   Natanja Goelema  
 

FOTO'S 2005

 
FOTO'S 2009
FOTO'S 2013    
 


Start kaartverkoop OTV 2017

De Oener Toneel Vereniging (OTV) voert volgend jaar in de eerste 2 weekenden van maart haar jaarlijkse uitvoeringen op in de “Oener Schouwburg” aan de Dorpsstraat 10 in Oene.
De toneelspelers zijn al weer druk bezig met het instuderen van het blijspel “Beweging op ’t arf” van Herman van der A. Ook dit stuk wordt weer grotendeels gespeeld in het dialect.

De uitvoeringen zijn op 3, 4, 9, 10 en 11 maart 2017 in zaal Dorpszicht te Oene.
De avonden beginnen om 19.30, de zaal is die avonden van 18.30 uur open.
De kaartverkoop start op 16 januari 2017 bij Reintje Vijge ( 0578-641891) tevens kan men bellen met Gerrit Huiskamp ( 0578-641851)____________________________________________

(foto's 2015 klik hier)
OTV : oooooooh WAAAAUUUUWWWW !!!

Sander Ordelman verwelkomt alle gasten en warmt de lachspieren al op voordat de voorstelling van OTV begint, met de vraag of het publiek zo hard/mooi mogelijk ohhhh , waauw wil roepen als voor de 1e keer
de gordijnen open gaan voor weer een avondje toneel
in de Oener schouwburg, met een kompleet vernieuwd
decor. Vijf avonden zorgt OTV voor een avondvullende
voorstelling van het kluchtig blijspel "Bruin Cafe
Dubbel D", geschreven door Evelien Evers. Een
grotendeels in het dialect gespeeld blijspel in 4
bedrijven, wat zich afspeelt in een klein dorpscafé op
het platteland. Dubbel D staat voor Derkje en Dorien,
de eigenaressen van het café, prachtig gespeeld door
Reintje Vijge en Driesje Vos.dagelijkse bezoekers van het café zijn bv Evert-Jan
(Erwin Stok), die dikwijls te diep in het glaasje kijkt.zijn vrouw Wilma (Jo Biesterbos) is de hele dag druk
met zoeken naar heur Evert Jan, die vaak in het café te
vinden is, of zich er heeft verstopt voor zijn vrouw.Dan heb je ook nog dorpsfiguur Harm (Sander
Ordelman), een motorrijder met een enorme fantasie.Reint (Gerrit Huiskamp) is een trouwe café gast die
ongelofelijk eigenwies is.Boer/Buurman Berend Nocent (Marien de Weerd) is
zijn hele leven al gierig, totdat Jet (Wilma Bronsink)
hem weet over te halen tot een gulle donatie om het
café te redden. Hieronder legt ze Berend uit wat
koeknuffelen is, en zo te zien ziet Berend dat wel
zitten...Dan heb je nog kees en Juul de Winter (Henk
Nooteboom en Rita van Tongeren), nieuwkomers in het
dorp die een oud boerderijtje hebben gekocht en
meteen in het café langskomen en dan "buurte moeten
maken". Hieronder eten ze een lekkere grote bal gehakt
van Post, eeeeh van Cafe Dubbel D bedoel ik.
En dan was Fientje er nog, eigenlijk de ster van de
avond, hij (oeps zij bedoel ik) speelde haar rol perfect,
maar ze had dan ook weinig tekst.


Achter (en onder) de coulissen zorgden Bertus
Rozendal en Gerrit Vlaskamp voor de techniek en
Anneke Buitenkamp zat onder het toneel als souffleur.
De grime werd verzorgd door Dirry Bloem. Het was
weer een ouderwets gezellig avondje lachen voor jong
en oud.
(foto's 2015 klik hier)


_______________________________________
(namen zijn voorbeeld, voorstelling kan afwijken)


___________________________________________

Uitverkochte uitvoeringen OTV 2014

OENE - De Oener Toneel Vereniging trok met het blijspel , Don Tòn' liefst vijf keer een volle zaal. Volstrekt uniek in een tijd dat de belangstelling voor cultuur locaal terugloopt. De passie van de amateurtonelisten is inmiddels een wijd verbreid begrip. Een substantieel deel van het publiek komt van (ver) buiten het dorp. De vereniging die inmiddels de zestig lentes achter zich heeft gelaten kiest jaarlijks voor een blijspel dat is afgestemd op de smaak van het publiek dat een avond onbekommerd wil lachen. Dat kon in het stuk van Jos Schepers weliswaar ook, maar dit had duidelijk een stuk toegevoegde waarde. Het zat vol met eigentijdse thema's als de noodzaak om te emigreren door de ingewikkelde regelgeving in dit land en als tweede het telen van hennepplanten. Zoals steeds, werden de rollen in het Oener dialect gespeeld, met uitzondering van een duo uit de stad dat , die boertjes' wel even een kopje kleiner zal maken. Het contrast tussen de streektaal en het plat Amsterdams riep een uniek sfeertje op. (bron Veluweland)

Voor Foto's 2014 KLIK HIER


____________________________________________

Succesvolle uitvoeringen OTV 2013

OTV speelde de afgelopen weken maar liefst 5 keer in de "Oener Schouwburg", bij cafe restaurant Dorpszicht in Oene. En dat in het 60e bestaansjaar van de vereniging. Niet elke vereniging kan zeggen dat hun leden in leeftijd varieren van 33 tot maar liefst 80 jaar. Er werd een toneelstuk "Eigen arf" opgevoerd van Herman van der A, vol met komische en kolderieke taferelen.

De afgelopen 2 weken is menigeen met buikpijn van het lachen na de voorstelling van OTV weer naar huis vertrokken, gelukkig speelt OTV niet elke dag.... Nou ja, lachen schijnt nog steeds een goed medicijn te zijn tegen allerlei kwaaltjes.VOOR FOTO'S 2013 KLIK HIER

Share this

_____________________________________

15-03-2012
Amateurtoneel met professionele inzet

OENE - Tijdens de generale repetitie zetten de spelers van de Oener Toneel Vereniging veel puntjes op even zoveel i's. Er staat geen druk op en zelfs in de ernstige scènes breekt zo nu en dan een schaterlach door. Het geeft de fotograferende verslaggever alle gelegenheid om de medewerkers van dichtbij onder vuur te nemen.

,,Het komt best goed hoor. We hebben het wel eens met heel wat minder moeten doen'', probeert voorzitter Sander Ordelman de lichte twijfel van het gezicht te poetsen. Nu, vijf voorstellingen later, weten we dat hij groot gelijk heeft. Dan geen bretels die op het laatste moment aan de broek van Gerrit Huiskamp moeten worden vastgehaakt en waarvoor twee vrouwen in touw komen.
De concentratie is er op het juiste moment, met een volle zaal die een avondje ontspanning behoeft. Die krijgen ze met Koestukken 7, een kolderiek verhaal met oepoe (Driesje Vos) en kleinzoon Loeks (Marien de Weerd) in een hoofdrol. Marien, de kwajongen gebleven potsenmaker, krijgt in dit stuk alle gelegenheid om zich als de Oener Tijl Uilenspiegel te ontpoppen. Driesje gaat volledig op in de rol van een stokoude oma, die vaak in de war is maar op haar goede momenten rake woorden spreekt. Ga er maar aan staan: twee uur lang beven, kromlopen, op een stok leunen en over het toneel strompelen. Geen wonder dat ze na iedere voorstelling moeite heeft om rechtop staand het gulle applaus van een dankbaar publiek in ontvangst te nemen. Maar wat ben je als hoofdrolspeler wanneer je geen aangevers hebt die je het mogelijk maken om te schitteren?
Teamgeest
Bij OTV is het enerzijds leve de lol en anderzijds bloedserieus oefenen. Terug naar de generale repetitie. Iedereen corrigeert iedereen, licht en geluid worden op scherp gezet, Anneke Buitenkamp in het souffleurshok stort volzinnen over de acteurs en een ander zorgt ervoor dat niemand in zijn of haar enthousiasme in het gat rechts van het toneel kukelt. Elkeen heeft wat spul bij zich om het toneel aan te kleden .Wat een klus overigens, vooral dit keer, met een buiteningang waardoor zo nu en dan mensen de zaal in lopen. Oene moet er aan wennen. Nou ja, Oene? De bezoekers komen van heinde en ver want wie wil zich nou niet een keer ondersteboven lachen? Hoewel, er wordt hier en daar ook een traantje gepinkt als het Anna Scholten (Rijntje Vijge) teveel wordt wanneer iedereen op haar leunt. De vrees dat het gezelschap onderuit zal gaan door de pot zout-met-soep blijkt ongegrond. De auteur bespaart het de crew. Natuurlijk is er 'krabberie an de deure' (ontluikende verkering) als drijfveer van de kolder. De kroketten van Dorpszicht gaan snel naar binnen. Och, tijdens de eerste avond schieten in het eerste en tweede bedrijf wat teksten langs elkaar heen. Geen mens die het merkt. Derde en vierde bedrijf foutloos. En toch hè…..Geef ons de generale repetitie. Dan lach je een uur later nog. Het zijn innemende persoonlijkheden……

Bron Persbureau Dick van der Veen

VOOR FOTO'S 2012 KLIK HIER

Share this
_______________________________________________________

FOTO'S 2011 KLIK HIER
OTV speelt Oener Carré plat

OENE – Een anachronistische beweging van de beste soort. Zo mag je de uitstraling van de Oener Toneel Vereniging duiden. Vijf keer een uitverkochte zaal, ruim 1.000 mensen die reikhalzend uitzien naar dat kostelijke avondje in Dorpszicht. Men kan zich voorstellen dat ze het in de echte Carré met verbazing horen.

En dat in een tijd waarin het verenigingsleven onder druk staat, kader met een felle schijnwerper niet is te vinden. Het is ook tegelijk weer zo verklaarbaar. In een wereld die steeds complexer wordt neemt de hunkering naar ‘gewoon een lach’ navenant toe. En als je er zoals de OTV in slaagt om een blijspel met passie uit te voeren, dan raak je de juiste snaar bij de massa. Herman van der A verstaat de kunst blijspelen te schrijven die honderd procent voldoen aan wat badinerend ‘volks vermaak ‘ heet. Inzichtelijk, begrijpelijk, bevattelijk. Recht toe, recht aan, stevig gekruid met humor. Je wilt op zo’n avond geen ingewikkelde intriges, maar hap slik situaties, waarbij de lach de mond krult zodra de woorden van de lippen zijn vervlogen. Daarvoor komen ze uit de wijde regio naar Oene. ‘Moezen in ’t stro’ als titel vergt wel enig denkvermogen. Dat moezen in ons dialect muuzen zijn, voilà. Er komen op het toneel geen muizen aan te pas. Het betreft de handel en wandel van het gezin van een strohandelaar. Moezen in ’t stro zijn verwikkelingen die het lachen, gieren en brullen aanjagen. Wat nou zo knap is van Sander Ordelman en de zijnen dat ze waar mogelijk de teksten een slinger geven naar de locale situatie. De meeste acteurs/actrices spelen vele jaren samen. Het loopt gesmeerd. Eén aspect verdient wat aandacht: er is behoefte aan wat jong bloed, want je kunt als mannen op middelbare leeftijd niet tot in het oneindige de kwajongen blijven spelen. Kom op Oene, waar krijg je de gelegenheid om vijf avonden wereldberoemd te zijn in de regio? Enne….het is bij OTV een heel jaar lang genieten.

bron Persbureau Dick van der VeenVOOR FOTO'S 2011 KLIK HIER

_________________________________________OTV 2010
________________________________________________

OTV laat op vijftal avonden
publiek kraaien van plezier

maart 2010; De ene keer is het ‘de rode haan’ die in Oene voor beroering zorgt; OTV doet het vijf avonden lang met een Sultan, een bijzonder ras dat in de komedie ‘De nachtoele van Weering’ twee gezinnen tegen elkaar op zet. De klucht die daaraan kleeft is vermakelijk. Door de wijze waarop men het vertolkt krijgt het een stuk meerwaarde. En dus kraait uiteindelijk geheel Oene van plezier.

Overdreven? Nou nee. Uniek, dat eerder. Waar elders kom je het tegen dat amateurs duizend(!) mensen vermaken met hun spel. Ze zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Zonder wie dan ook tekort te doen brengen we een ode aan de 77-jarige Reintje Vijge, die als de eigenaresse van haan Adrihanus andermaal overtuigt. “Ze kent als de eerste haar rol”, zegt voorzitter Sander Ordelman. Hij gaat zonder blikken of blozen de confrontatie met het publiek op de eerste rij aan en stopt daarmee nog wat extra kolder in de klucht.
Daar waar de ouders ruziën over het genachtbraak van de haan, verstoren de kinderen van de families elkaars nachtrust maar dan wel met beiderzijdse instemming.
Een groot compliment ook voor de decorbouwers die hun beperkte middelen optimaal benutten.
Je moet enig lef hebben om aan de Oproep van Sander (aan de jeugd) om toe te treden tot OTV gevolg te geven. We weten dat de beloning ervoor zoet smaakt. De repetities zijn op zich een wekelijks moment van pure ontspanning. Om te voorkomen dat senioren herhaald in de vervlogen jeugd moeten duiken is enig jong talent noodzakelijk.
Nu al weer kijkt het sterk groeiend aantal liefhebbers reikhalzend uit naar de volgende uitvoering. Maar OTV blaast eerst even uit. Vier avonden, vijf avonden, waar eindigt dit allemaal? In Oene kraait in ieder geval de haan van het amateurtoneel victorie. Het spetterend effect zet zich buiten het toneel voort als de kroketten op de braadslee liggen….
Dick van der Veen


OTV 2009

Voor foto's KLIK HIER
(portret foto's fotografie Erwin Stok www.stokware.nl)

Succesvolle uitvoeringen OTV

maart 2010; OTV speelde de klucht "De nachtoele van Weering" de afgelopen 2 weken bij Post in Oene. Het is een geheel in het dialect gespeelde klucht in 4 bedrijven, geschreven door auteur Henk Karstens. Het prachtig gemaakte decor waarin zich alles afspeelde was van de erven voor de huizen van de families Weering en Van Rein. Deze twee families leven op gespannen voet met elkaar, waarbij de haan ADRIHANUS van Dien Weering die klokslag 12 uur 's nachts begint met kraaien een cruciale rol speelt. Door het kraaien van dit dier liepen de emoties soms hoog op, zodat zelfs de koekenpan eraan te pas moest komen.....
Hilde Weering scharrelde met politieagent Dick Wilstra en Elly Weering met buurjongen Wim van Rein, maar door Adrihanus was het wat betreft hun relatiesferen af en toe 'water en vuur'. Professionele hulp voor Adrihanus werd gevraagd en gevonden in de vorm van de Pluimveedeskundige Piet Terveer, die vroeger nog bij de inwonende vrijgezelle tante Annie Vijge in de klas had gezetenen en haar graag weer wat beter wil leren kennen. De buurvrouw, Zwaantje van Rein, maakte ruzie met iedereen, gooide haar man Remmelt het huis uit en ging naar de politie om aangifte te doen tegen Dien Weering en haar lieve Adrihanus. kiek toch 's an , kiek toch 's an. Uiteindelijk kwam alles weer op z'n pootjes terecht.

Voor foto's KLIK HIER
(portret foto's fotografie Erwin Stok www.stokware.nl)

_______________________________________

Huldiging Jubilarissen

Op de ledenvergadering van O.T.V. afgelopen donderdagavond zijn er 2 leden gehuldigd. Annie Bosch was 40 jaar lid en Driesje Vos was 12 1/2 jaar lid.

___________________________________________________

Volle bak Oener Toneelvereniging

Kolderieke situaties met serieus slot

(Door Dick van der Veen)

Oene – Het is een jaarlijks genoegen om in Dorpszicht, de schouwburg op de-schaal-van-Oene, de plaatselijke toneelvereniging aan het werk te zien. Zodra de uitvoeringsdata bekend zijn begint een stormloop op de kaartjes met als resultaat dat binnen de kortste keren vier avonden zijn volgeboekt. Een hunkering van velen naar het gewone-van-toen dat dreigt onder te sneeuwen onder de luxe-van-nu.

‘Alles valt te leren’ is de klucht in vier bedrijven waar de verzamelde menigte zich dit keer aan mag laven. De ondertitel ‘Ook het vrijen’ staat borg voor hilariteit. Die is er dan ook, drie bedrijven lang. Een veearts die grote passie toont bij lessen in het voor hem onbekende. In het korte vierde bedrijf voert auteur Roelof Steenbergen de kolder door daar waar de dramatiek toeslaat. “Daar hebben we afstand van genomen. Het past niet in de beleving van ons en niet in die van ons publiek. Reden waarom we de tekst op- dit vlak hebben herschreven. Het geeft geen pas om verdriet om realistische aangelegenheden op oubollige wijze neer te zetten”, zegt voorzitter Sander Ordelman.

Kracht

Door omstandigheden moeten enkele vaste krachten een jaartje overslaan. Negen rollen dit keer, waarbij ook nog weer iedereen zwemt in de tijd voor repetities. Met de routine die hun eigen is levert dat geen problemen op. Maar voor de kenner is het in een incidenteel geval hoor- en merkbaar dat bij een enkeling de rolvastheid ontbreekt. Alinda Siemelink vervult als Clara Daalmeyer, vrouw van een veeboer, een glansrol. Sander Ordelman kruipt naadloos in de huid van de ‘schuchtere’ veearts. En eigenlijk geldt dat voor alle medewerkers die de diverse typetjes levensecht maken. Chapeau voor Rianne Foks die ondanks nare familieomstandigheden niet verzaakt. Souffleur, grime, techniek en opbouwploeg, het is bij OTV allemaal tot in de puntjes verzorgt. Het applaus na afloop had wat ons betreft best wat meer volume mogen hebben. Het publiek in Oene is kennelijk een beetje verwend. De reacties na afloop zijn zonder meer lovend waar het de uitvoering betreft. Maar of het nou in het vervolg weer een tikje dramatisch moet zijn…. Daarover verschilt men sterk van mening. Ernst en luim moet toch vooral luim blijven, lijkt de gangbare opvatting.

VOOR FOTO'S VOORSTELLING 2009 KLIK HIER
(2008)Grandioze uitvoeringen Oener Toneel Vereniging


Voor de 54e keer trad de Oener Toneel Vereniging op in de afgelopen weken in “Dorpszicht” te Oene. Vier avonden, die bol stonden van humoristische sketches. Plattelandshumor wel te verstaan. De schouwburg was dan ook vier avonden afgeladen vol. De aanwezigen hebben genoten van kolderieke situaties en grandioos spel in de klucht “Kwekerij Drenthina”. De kaartverkoop moest al snel worden gestaakt, door de enorme belangstelling. Een bewijs, dat Plattelandstheater nog steeds leeft. En terecht! De Oener Toneel Vereniging bestaat uit een hechte groep toneelspelers met leeftijden die variëren van 25 tot 75 jaar. Dit jaar was gekozen voor een klucht in vier bedrijven: “Kwekerij Drenthina”. Een stuk met vele kolderieke sketches, afgewisseld met herkenbare dingen uit het leven van alle dag.
De rollen die werden gespeeld door de enthousiaste OTV ‘ers werden allemaal perfect neergezet. Op zo’n avond een 75-jarige, kwieke, dame met gebalde vuisten in een kruiwagen over het podium voorbij zien komen, is humor. Maar tegelijkertijd respect. Niet vanwege de leeftijd, maar vooral vanwege de perfectie. Voor de oudste speelster, maar ook voor alle andere gold dit zeer zeker. Het leek alsof ze zichzelf speelden en dat is al een compliment op zich. Als het applaus aan het einde van de voorstelling graadmeter was, kan iedereen bijzonder tevreden zijn.
Door Hans Carras.

VOOR FOTO'S VOORSTELLING 2008 KLIK HIER


'Kwekerij Drenthina' OTV 2008

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

  Marien-de-Weerd
   
   
   
       

Bertus Rozendal (klik op een
portretfoto voor een
vergroting)

 
SPELERS: Wilma Bronsink, Rianne Foks, Erwin Stok, Gerrit Huiskamp, Reintje Vijge, Driesje Vos, Alinda Siemelink, Marien de Weerd, Henk Nooteboom, Jo Biesterbos, Sander Ordelman. Souffleuse : Anneke Buitenkamp. Grime: Dirry Bloem. Techniek: Gerrit Vlaskamp. Bouwploeg: Ap Dokter, Wim Bosch, Marinus van Asselt, Teunis Vijge, Jan Bibo en Dolf Bibo.  
 

 


"De Juffer en de Jongs".
2007

Bestuur OTV:
Sander Ordelman - Voorzitter
Anneke Buitenkamp - Secretaris
Gerrit Huiskamp - Penningmeester
Reintje Vijge - Bestuurslid
Marien de Weerd - Bestuurslid

Correspondentieadres:
Eperweg 1
8167 LE Oene
Tel: (0578) 641488

 

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ © WeBBoJ - 2015~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~