veluvine nunspoee

100 jaar Piazzolla in Veluvine

Vernieuwer van de tango en de grootste bandoneonspeler aller tijden. We hebben het natuurlijk over Astor Piazzolla. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de  Argentijn geboren werd. Om dat te vieren, brengt het Carel Kraayenhof Quartet op donderdag 11 november een ode aan de maestro tijdens de voorstelling 100 jaar Piazzolla in Veluvine Nunspeet.

Voor bandoneonist Carel Kraayenhof is Astor Piazzolla een muzikale godfather, een ware held, die zijn hele leven beïnvloed en gevormd heeft. Vanaf dat eerste moment op die hotelkamer, waarop Piazzolla aan Kraayenhof vroeg: “Speel eens wat voor me jongen”, was de liefde wederzijds. Het leven van de grote Hollander met zijn Argentijnse hartklop blijft voor altijd verbonden met de geniale Argentijnse Maestro. Als vader van de tango nuevo nodigde Piazzolla Carel persoonlijk uit om te soleren in zijn ‘Tango Apasionado’. Door het optreden van Kraayenhof bij het koninklijk huwelijk werden veel mensen diep geroerd door de melancholische én krachtige muziek van Piazzolla.

In de voorstelling 100 jaar Piazzolla worden instrumentale juweeltjes afgewisseld met kleurrijke persoonlijke verhalen van Carel en zijn muzikale compañeros pianist Juan Pablo Dobal, violist Bert Vos en bassist Jaap Branderhorst.  Ook pianist Juan Pablo Dobal, afkomstig uit Buenos Aires, had al op jonge leeftijd een warme band met Piazzolla’s muziek. Hij begeleidde Amelita Baltar, de geliefde van Piazzolla en eerste vertolkster van zijn ballades en liederen.

Over Kraayenhof
Kraayenhof begon in 1984 met bandoneon spelen. Zijn eerste ontmoeting met Piazzolla in 1987 is een uitzonderlijk verhaal. Hij bezocht een optreden van de Argentijn en zag dat zijn bandoneon lek was. Vervolgens werd Kraayenhof gevraagd zijn instrument aan de maestro uit te lenen. Nadat Kraayenhof naar zijn hotel snelde om het instrument langs te brengen, bleek de bandoneon van Piazzolla al gerepareerd. Wel nodigde hij Kraayenhof uit om iets voor hem te spelen.

Na de ontmoeting met Piazzolla ging de muzikale carrière van Kraayenhof in sneltreinvaart. Zo mocht hij met Piazzolla meespelen in de musical Tango Apasionado in New York. Ook bezocht hij Piazolla’s buitenhuis in Punta del Este in Uruguay, waar Kraayenhof ontdekte dat de Argentijn er nog een bijzondere hobby op nahield: jagen op haaien. In 1988 richtte Kraayenhof zijn instrumentale Sexteto Canyengue op, dat tot de beste tango-orkesten ter wereld zou gaan behoren.

Als bandoneon-solist heeft Kraayenhof met verschillende orkesten samengewerkt, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Metropole Orkest, het Residentieorkest, het Concertgebouw Kamer Orkest en Het Gelders Orkest.

Traan van Maxima
Met zijn interpretatie van Piazzolla’s Adiós Nonino was Kraayenhof ook verantwoordelijk voor de bekende ‘traan van Maxima’ tijdens het koninklijke huwelijk in 2002. Door dit succesvolle optreden ontving hij in 2003 voor zijn album Tango Royal de Edison Klassiek Publieksprijs.

De voorstelling Carel Kraayenhof Quartet – 100 jaar Piazzolla  is op donderdag 11 november om 20:15 uur te zien in theater Veluvine in Nunspeet. Kaarten zijn te koop voor € 24,00 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

naam fotograaf: Reinout Bos