nieuws

75 Jaar Vrijheid – Programma Oene

Vaassen, Emst, Oene en Epe werden aan het einde van WO 2 bevrijd door Canadese troepen tijdens de zgn. operatie “Veritable” die later overgaat in de operatie “Cleanser”. De bevrijding vond plaats op 17, 18 en 19 april 1945. Ook in Oene worden er verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van “75 Jaar Vrijheid”. Hieronder kunt u daarvan een kort overzicht vinden. Op de website https://www.vrijheidgemeenteepe.nl/ vindt u ook informatie over alle andere activiteiten in de gemeente Epe.

vanaf 21 maart Tentoonstelling: Oene in de oorlogsjaren

Cultuur Historisch museum Oene, Vanaf 21 maart tot en met 31 oktober. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 en op zaterdag van 10.00-16.00. Op zondag en maandag gesloten. Houtweg 40 te Oene.

21 maart 2020: lezing over de voedselvoorziening in de WO II

De heer Kees Tukker geeft op zaterdag 21 maart een lezing over de voedselvoorziening in de Tweede Wereldoorlog. De spreker is de auteur van het boek ‘De voedselcommissaris’. Hierin wordt o.a. beschreven hoe hoge ambtenaren al in 1937 begonnen met de organisatie van de voedselvoorziening voor het geval in Europa opnieuw een oorlog zou uitbreken.
Locatie: Cultuur Historisch Museum Oene, Houtweg 40 te Oene.
Tijd: om 10.00 uur. Vanaf 09.30 uur inloop met koffie / thee.
De toegang is gratis, wel staat er een giftenbus om het museum te ondersteunen.

18 April 2020: Tour van historische legervoertuigen

Tour van historische legervoertuigen vanaf de Cannenburgh door Vaassen, Emst, Epe en Oene. De troepen rijden via de Oude Wisselseweg in Epe, waar inmiddels nieuwe Canadian mapleleafs zijn geplant. Om ca. 12.50 uur arriveren de “bevrijders” voor het oude gemeentehuis van Epe waar een uitvoerige bevrijdingsceremonie wordt gehouden. De troepen arriveren vervolgens in Oene, alwaar een vlaggenparade en “last post” om 14.30 uur om daarna weer terug te keren naar bivak.

Op het horecaplein van Epe zullen er tijdens en na vertrek van onze bevrijders diverse festiviteiten plaatsvinden. Verder zijn er korenoptredens gedurende de middag en de avond.

2 mei: concert Jubilate Deo

2 mei om 19.30 uur in de Grote Kerk van Epe.

4 mei 2020: Herdenkingsbijeenkomsten

Herdenkingsbijeenkomsten voor dodenherdenking gevolgd door stille tocht naar begraafplaats. Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk van Oene, om 18.00 uur.

5 mei 2020: Belevingsfietstocht ‘Oene in oorlogstijd’

Op 5 mei is er o.a. een Belevingsfietstocht ‘Oene in oorlogstijd’, georganiseerd door Projectkoor Jubilate Deo en het museum Oene. Deze tocht voert langs 15 historische plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog in en rond Oene. Deelname aan de fietstocht is gratis. De start is tussen 13.00 en 14.30 uur bij het Kulturhus in Oene. U krijgt hier ook een consumptiebon aangeboden om te besteden in het Museum.

De fietsroute wordt uitgereikt of u downloadt de app izi.TRAVEL via de App Store of Google Play. Na het downloaden van de app kunt u vervolgens bij de start van de tocht in het Kulturhus de qr-code scannen om de audiotour ‘Oene in oorlogstijd’ te downloaden.

5 mei: concert Jubilate Deo

5 mei In het Kulturhus van Oene vanaf 19.30 uur.

Programma kan nog wijzigen tzt