nieuws

8 juni start kaartverkoop Muziekzomer Gelderland 2022

Van vrijdag 29 juli tot en met zondag 14 augustus 2022 is het publiek welkom op de mooiste binnen- en buitenlocaties in Gelderland om te genieten van concerten en voorstellingen met muziek, theater, opera en spektakel. Getalenteerde musici – conservatoriumstudenten en young professionals –  zorgen voor een inspirerende mix aan muzikale ervaringen voor een breed publiek. Van relaxed luisteren in het gras tot opera, intieme avonden en nieuwe composities voor orkest: het zit allemaal in dit zomerse festival. De kaartverkoop start op 8 juni om 12:00 uur via www.muziekzomer.nl.

Het festival

De Muziekzomer Gelderland is uitgegroeid tot een groot, 17-daags festival met een keur aan verschillende muzikale programma’s op bijzondere locaties verspreid door de provincie. Het festival is dé gelegenheid waar muzikaal toptalent eigen voorstellingen kan maken en tonen aan het publiek. De jonge makers en het publiek hebben elkaar gemist. Daarom biedt het festival dit jaar meer dan ooit de gelegenheid voor bijzondere muzikale ontmoetingen tussen musici en bezoekers, musici onderling en bezoekers onderling. 

Young artist in residence

Young artist in residence van het festival dit jaar is violiste Coraline Groen. Zij is te zien en horen in vier programma’s: Passacaglia waarin zij aan de hand van het vioolconcert van Benjamin Britten het publiek laat ervaren hoe het is om middenin het orkest te zitten, een persoonlijke theatrale voorstelling waarin zij met haar vader in gesprek gaat over haar religieuze opvoeding en de rol van muziek, een strijkkwintet van Schubert in het park en Late night waarin zij diverse muziekstijlen samenbrengt.

Voor elk wat wils

Stichting Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), de organisatie achter het festival, biedt culturele hoogstandjes, try-outs en actieve muziekbeleving voor zowel de levensgenieter, de actieve mens als de avontuurlijke kunst- en cultuurliefhebber. Maar ook voor families en de doorgewinterde muziekliefhebber is er genoeg te beleven. Het festival biedt muziektheater, orkestmuziek, actieve muzikale evenementen, kleine en grote ensembles en combinaties met andere kunstvormen. De voorstellingen vinden plaats op zo’n dertig locaties door de hele provincie Gelderland, variërend van parken, rauwe industriële locaties, particuliere tuinen, een piano-atelier, kastelen, musea en een wijngaard.

Waar en wanneer

Gedurende de ruim twee weken van het festival zijn, naast young artist in residence Coraline Groen, ook het Nationaal Jeugdorkest (NJO), Jeugdorkest Nederland (JON) en Jong Metropole van de partij, de laatste met de tour East meets West. Het NJO voert dit jaar onder andere de opera Blauwbaards burcht van Bartók uit in de rauwe, maar hiervoor zeer geschikte Melkfabriek in Arnhem én verzorgt het muzikale deel van de familievoorstelling Het Kansrijk in samenwerking met Theater Gajes en het Theaterschip. Jonge musici verrassen in kleiner verband met uiteenlopende voorstellingen, zoals van het Dianto Reed Quintet met een Spaans programma en met de hoornblazers van het Korpus Hoornkwartet met de natuur als onderdeel van de voorstelling. Het festival vindt plaats op favoriete locaties zoals het Voormalig Zendstation in Radio Kootwijk, Brebl in Nijmegen en het Kröller-Müller Museum, maar ook op nieuwe plekken zoals de Zwitsalfabriek in Apeldoorn, Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek en wijngaard Gravendael in Voorst. Op diverse locaties kan de bezoeker genieten van een hapje of drankje. Het festival eindigt zoals altijd groots met het symfonisch programma van het NJO, dit jaar getiteld Mahler & Britten, in Theater Orpheus in Apeldoorn.

Informatie over de Muziekzomer Gelderland incl. kaartverkoop zie www.muziekzomer.nl