8 mei Lezing in de Ring Epe van Renate van der Heijden

FOTOGRAFIE EN KUNST

Op woensdagavond 8 mei om 19.30 uur, houdt Renate van der Heijden een lezing over kinderfotografie in De Ring in het gemeentehuis Epe.

Renate van der Heijden is als buitenmens veel in de natuur. Ze houdt van rust en ruimte om haar heen en ze vindt het heerlijk om te reizen. Haar aandacht gaat uit naar oude straatjes, huizen en objecten, die tegenwoordig bijna niet meer terug te vinden zijn in het hedendaagse straatbeeld. Het gaat haar aan het hart dat zoveel mooie dingen van vroeger steeds meer verdwijnen. Door haar fotografie legt zij het gevoel wat dit bij haar oproept vast. Je kunt haast wel spreken van een passie naar de romantiek uit de verleden tijd, die je terug ziet in haar levensstijl en fotografie.

Sinds Renate zelf moeder mag zijn van twee lieve meiden, is het fotograferen van kinderen haar steeds meer gaan trekken. Na het behalen van haar diploma Vakfotografie, is ze vooral kinderen blijven fotograferen. “Een beeld is voor mij pas compleet als er een kind op staat…..”. Op dit moment houdt ze zich vooral bezig met het fotograferen van kinderen op scholen en kinderopvangcentra en daarnaast is er in haar agenda zoveel mogelijk plek voor het maken van haar eigen kunstzinnige beelden.

Met het fotograferen van kinderen gaat ze steeds een stapje verder. “In het begin was ik tevreden als een kind er ‘leuk’ op stond, echter nu blijf ik zoeken naar beelden die emotie oproepen als je er naar kijkt”. Ze houdt ervan om te werken in een specifieke omgeving en laat ze de kinderen zoveel mogelijk hun gang gaan. Haar beelden zijn veelal in haar eigen woonomgeving gemaakt, maar ook in diverse landen die ze bezocht heeft. Twee van haar beelden, gemaakt in Frankrijk, werden genomineerd voor een fotografieprijs, waarvan het werk ‘Chaises’ een Fotografie Award won.

Renate van der Heijden, mede exposant van de jubileumexpositie “25 jaar Open-Atelierdagen Noordoost-Veluwe” in De Ring, legt tijdens deze lezing uit wat haar drijfveren zijn met betrekking tot fotografie en hoe haar beelden veelal tot stand komen.

De lezing is vrij toegankelijk.

Voor en na de lezing op 8 mei, kunt u de jubileumexpositie bekijken, welke nog te zien is tot en met 17 mei 2019. Zeer inspirerend!

Openingstijden de Ring: dinsdag t/m vrijdag 10.00-16.00 uur.

www.deringepe.nl