veluvine Nunspeet

Acteur komt met bijzondere familievoorstelling naar Veluvine Nunspeet…

ERIC BEEKES: ‘VIJFENTWINTIG JAAR NA HAAR DOOD IS ANNIE M.G. SCHMIDT NOG ALTIJD BOEIEND EN ACTUEEL…’

‘Deze solovoorstelling begon wat mij betreft als een programma voor kinderen, maar ik kwam er al heel snel achter dat ik er ook de ouders en de grootouders van de kinderen mee kon boeien. Daarmee heeft ANNIE M.G. SCHMIDT opnieuw bewezen dat ze tijdloos is. De liedjes, die ik op de bühne breng, worden vaak door iedereen meegezongen en als ik een van haar gedichten voordraag hoor ik vanuit de zaal de woorden naar me toekomen. Alsof het publiek wil voorzeggen wat er komt,’ zegt ERIC BEEKES over zijn familievoorstelling ‘KOFFERS VOL ANNIE’, waarmee hij binnenkort in THEATER ‘VELUVINE’ in NUNSPEET is te zien en waarin de kinderboekenschrijfster 25 jaar na haar overlijden centraal staat…

In ‘Koffers vol Annie’ zet Eric Beekes zich neer als een reiziger, die met twee grote koffers aan een muzikale wereldreis is begonnen. In de ene koffer zitten liedjes en in de andere koffer gedichten en korte verhalen van Annie M.G. Schmidt, die als geen ander de fantasie en de gedachten van kinderen wist te prikkelen. Ze schreef gekke liedjes, stoute liedjes, lieve gedichten, rare gedichten en leuke gedichten, waarmee kinderen worden meegenomen naar een wereld waarin werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen. ‘Ik heb altijd de indruk gehad dat Annie zelf in een wondere wereld leefde. Ze kon zich zo gemakkelijk verplaatsen in het doen, het denken en het durven van kinderen dat ze vergat dat zij zelf al lang volwassen was. Haar kracht was dat ze een was met de kinderen. De liedjes, de gedichten en de verhalen van Annie M.G. Schmidt hebben zoveel indruk op de kinderen gemaakt dat zij er nu, bijna vijfentwintig jaar na haar overlijden, als volwassenen nog steeds van genieten. En heel bijzonder is, dat de kinderen van nu ervan genieten alsof die liedjes en verhalen gisteren door haar werden geschreven. Dat maakt Annie M.G. Schmidt zo uniek,’ vertelt Eric Beekes, die in zijn theaterprogramma liedjes als ‘Dikkertje Dap’, ‘Mijn opa’, ‘De kat van Ome Willem’, ’Lekker Stout’ en ‘Hendrik Haan’ ten gehore brengt.

Eric Beekes prijst zich gelukkig Annie M.G. Schmidt persoonlijk gekend te hebben. ‘In het begin van mijn toneelcarrière leerde ik bij de ‘Nederlandse Comedie’ Annie’s zoon FLIP VAN DUYN kennen, met wie ik bevriend raakte. Hij heeft me aan zijn moeder voorgesteld. Ik had toen nog geen idee hoe groot en hoe bijzonder ze was. Ik kon haar niet meteen plaatsen. Annie had iets magisch. Ze dwong respect af. Pas later begreep ik hoe groot ze was. Iedere keer als ik met mijn programma in het theater op de planken sta, zie ik het beeld van mijn eerste kennismaking met haar voor me. Ik krijg dan het gevoel dat ik nu pas weet wie ze was,’ aldus de acteur, die het publiek in de zaal laat kiezen uit welke van zijn twee koffers hij iets ten gehore zal brengen. Hij laat zich daarbij muzikaal begeleiden door de pianist WOLFGANG MAIWALD.

Eric Beekes kan terugkijken op een rijke carrière, waarin zijn muzikale comedies voor kinderen (o.m. met Heddy Lester en Sylvia Alberts) zodanige hoogtepunten waren dat hij in 2007 werd onderscheiden met de ‘Universal Peace Federation for Children’.

Annie M.G. Schmidt (1911 – 1995) werd wereldberoemd met haar boeken ‘Jip en Janneke’, ‘Puk van de Petteflet’ en ‘Het Beertje Pippeloentje’. Met HARRY BANNINK stond ze aan de wieg van de musical ‘Heerlijk duurt het langst’ en de kinder-televisieserie ‘Ja zuster, nee zuster’.

Koffers vol Annie – Eric Beekes

Woensdag 5 februari 14.00 uur

Veluvine

fotograaf Edwin-Smulders