Al tien jaar vogeltaarten ‘bakken’ voor hospice

Erna van Roekel gaat weer van start met haar jaarlijkse actie

EPE – ,,Ongelofelijk ja, wie had dat gedacht’’, lacht Erna van Roekel over het tienjarig jubileum van haar actie voor hospice Casa Vera. Vrijdagavond wordt de tent bij haar huis weer opgebouwd en komend weekend start de verkoop van vogeltaarten weer.

,,Het was niet per se mijn bedoeling dat het zo groots werd’’, vertelt Erna. ,,Wel geweldig natuurlijk. De opbrengst van vorig jaar was fantastisch. De actie is inmiddels tot in de regio bekend.’’ De opbrengst vorig jaar was maar liefst 15.500 euro. Het jaar daarvoor 11.000 euro en het jaar daarvoor ook ruim 10.000 euro. Allemaal voor hospice Casa Vera aan de Quickbornlaan 13, waar Erna zelf al 18 jaar vrijwillig coördinator is. ,,En de actie zorgt ook voor naamsbekendheid voor het hospice. Mensen weten ons te vinden.’’

Nog heel even verder terugblikken, hoe begon het allemaal? ,,Het begon elf jaar geleden. Door corona heb ik een jaar overgeslagen. Elf jaar geleden had ik voor mijzelf vogeltaarten gemaakt. Zwaantje Nooteboom (bestuurslid van De Kruimelschaar red.) vroeg aan mij of ik met ‘die mooie taarten’ op de kerstmarkt in Oene wilde staan, voor het hospice.’’ Dat wilde Erna wel en de verkoop liep goed. En dus ‘bakte’ Erna door. Haar hele huis kwam vol met vette vogeltaarten te staan. ,,Op de trap, in kantoor, overal! Mensen kwamen ze ook thuis bij mij kopen. Ik begon om half zeven met vet smelten en om elf uur ’s avonds stopte ik. Zes dagen in de week.’’

De bestellingen werden te groot. ,,Na vijf jaar was het niet meer op deze manier te doen. Toen stelde de Jan Piet voor om de basis te gaan maken. Jan Piet is de man van Anneke Huijssoon, zij is vrijwilliger in het hospice’’, aldus Erna. En zo zijn er veel mensen die Erna helpen. ,,Ja, absoluut. Vorig jaar was dat zo fijn met de tent. Dan kwamen mensen spontaan langs op de fiets. ‘Kan ik nog ergens mee helpen?’ En dan was met een uurtje alles weer ingepakt. Het zijn ook heel gezellige dagen wat dat betreft. Mensen treffen elkaar bij het inpakken. Het verbindt.’’

Jan Piet uit Vaassen maakt dus de basisvorm. Bestaande uit vet, vol met zaad. Hij heeft er alweer 130 gemaakt. Deze week gaat Erna de taarten opspuiten en decoreren. ,,Dat doe ik nog steeds in de keuken. Ik heb er een grote tafel bij, speciaal hiervoor. Daar zet ik de taarten op boomschijven en dan kan ik aan de slag. De boomschijven komen weer van Houtzagerij Bosch, volledig gesponsord.’’