Ampt Epe – 30 maart Wandeling over Raatakkers en langs Grafheuvels

Over Raatakkers en langs GrafheuvelsOp zaterdagmiddag 30 maart 2019 verzorgt Wim van ’t Einde vanaf 13.30 uur voor de leden van Ampt Epe en hun introducées een wandeling door de mooie natuur bij Vaassen. Deze wandeling is geschikt voor jong en oud.

Veel mensen wandelen in deze omgeving, gewoon omdat het een mooi stukje natuur is, maar dat mooie stukje natuur bevat ook veel geschiedenis. Daardoor wordt het niet alleen een wandeling, maar ook een verhaal over de cultuurhistorie van onze mooie omgeving. Leer onze voorouders kennen in een omgeving waar ze woonden, maar een omgeving die ondertussen erg veranderd is. Maar er zijn nog steeds restanten van hun tijd zichtbaar en die zullen we tijdens de wandeling ontdekken. 

Op sommige luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog die in de omgeving van Vaassen waren genomen stond een vreemde onverklaarbare raatvormige structuur. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een prehistorisch akkercomplex. Een van de aanwijzingen dat deze omgeving in de prehistorie werd bewoond. Maar hoe leefden deze bewoners en waarom zijn deze raatakkers hier gevonden en hebben deze een beperkte grootte. Allemaal vragen die aan de orde komen tijdens de wandeling. 

Een tweede aanwijzing voor prehistorische bewoning is in hetzelfde gebied te vinden in de talrijke heuveltjes, dat bleken grafheuvels te zijn. Deze grafheuvels vertellen ons ook een aantal zaken hoe de mensen destijds leefden. Daarbij kan ook het nodige worden verteld, waarom mensen nu juist daar een nederzetting hadden. 

Door het gebied liep ook een prehistorische weg, die ook even zal worden aangewezen en daarnaast zullen nog een aantal andere (pre)historische zaken worden benoemd die op de route te zien zijn. 

De wandeling heeft een lengte van ongeveer zes kilometer en voert door een mooie omgeving met vooral bos en heide. We kiezen paden die over het algemeen goed begaanbaar zijn, maar de route kan bij vochtig weer wat afwijken van de getoonde route. We zullen regelmatig even stilstaan bij wat er zoal te zien is en Wim zal daar dan het nodige vertellen. Duur van de wandeling: tussen twee en drie uur. 

De verzamelplaats is: parkeerplaats aan de Gortelseweg te Vaassen. Vanaf de Elspeterweg ga je voor de Bosrand rechtsaf de Gortelseweg op en na 1,9 km is de parkeerplaats aan de linkerkant (ter hoogte van de kruising met de Wildweg). 

Let op: Het is aan te raden om wandelschoenen aan te doen en drinken voor onderweg mee te nemen.

Aanmelden kunt u doen door een e-mail te sturen naar:evenementen@ampt-epe.nl, met vermelding van het aantal deelnemers.