Auto van 88-jarige Vaassenaar ‘naar Kenia’ VAASSEN

Grijze Opel Agila gedoneerd; verkoopopbrengst vervolgens óók gedoneerd

– Wat hebben een autogaragebedrijf, een Multivlaai-vestiging en Stichting Kenya Kinderen te maken hebben met een 88-jarige Vaassenaar? Zo op het eerste oog niet veel. Toch blijkt niets minder waar. Want Jan Harleman heeft onlangs wel een heel bijzondere keuze in zijn leven gemaakt. “Na jaren van veilig rondrijden in mijn Opel Agila, vond ik eerlijk gezegd dat ik mezelf een beetje in bescherming moest nemen. Ik ben gestopt met autorijden. Toen mijn kinderen de auto niet wilden hebben, had ik een andere partij gevonden waar ik hem wellicht aan zou kunnen geven: het bedrijf waar hij al die jaren in onderhoud is geweest: Auto & Service van de Mars.”

Alhoewel, zo haast Jan toe te voegen: “Heel eerlijk? Het idee komt eigenlijk van mijn vrouw. Willy is vorig jaar helaas overleden, maar ik wilde haar wens hierbij tocht graag in vervulling laten gaan. Ze was ‘gek met Gerrit’ en gek op de rest van het personeel van Auto & Service van de Mars. Nu ik niet meer in die auto kan rijden, moest hij dus hier naartoe. Ik heb onze grijze Opel aan hen geschonken.”

Stichting Kenya Kinderen
Directeur Gerrit van de Mars voelde zich gevlijd en zeer vereerd. “Het is superlief dat vaste klanten je op deze manier willen bedanken voor je diensten. Maar na overleg met het team vonden wij zelf ook dat we iets voor het goede doel moesten doen. Ja, ik ging de auto zeker doorverkopen, maar wij hoefden er zelf als bedrijf geen stuiver aan te verdienen. De opbrengst was volledig voor de Eper Stichting Kenya Kinderen (www.kenyakinderen.nl).”
Gerrit en zijn vrouw Marja zijn daar een paar jaren geleden bij betrokken geraakt. “Mijn vrouw heeft meegedaan aan Epe Fietst Voor Water. Ze zat zo vol met verhalen van alles wat die stichting daar realiseert in Kenia. Ik was ook nieuwsgierig geworden. Samen zijn we begin vorig jaar naar Kenia geweest om te klussen in en aan het kindertehuis dat de stichting daar opgebouwd heeft.”
Sindsdien zit de stichting en het land bij hen in het hart. “De opbrengst van de verkoop van deze Opel Agila was 1000 euro. Zelf hebben we daar nog 250 euro bij gedaan. Dat hele bedrag is gedoneerd aan de stichting.” Jan Harleman vond dat een prachtig gebaar. “Dat zegt iets over deze mensen. Ze doen zo veel voor anderen, dat is echt geweldig.”

‘Ware ambassadeurs’
Ook Erwin van Andel, voorzitter van Stichting Kenya Kinderen was enorm blij met deze geste. “Schenkingen als deze zijn geweldig. Onze stichting heeft het vanwege de coronacrisis best moeilijk. Het is moeilijk om acties te bedenken waar we geld mee kunnen inzamelen. Als dit dan spontaan naar je toe komt, dan is dat fantastisch. Ik heb de medewerkers van deze garage leren kennen als zeer sympathieke mensen. Maar daarbij fungeren Marja en Gerrit ook nog eens al ware ambassadeurs voor onze stichting. Dat is zeer waardevol.”
Over waardevol gesproken: ook de koper van de Opel Agila is verguld. Dat is Rob Bagerman uit Heerde. Hij is eigenaar van de Multivlaai-vestiging in Arnhem. “Helaas hadden we onlangs pech. Onze bezorgauto was total loss verklaard. Vanwege corona hebben we best een lastige tijd. Het was geweldig dat Gerrit bij deze auto aan ons dacht. De auto is waarschijnlijk veel meer waard, maar wij hebben er maar 1000 euro voor betaald. Ze hebben ons gematst.” Met als verrassend aspect dat Bagerman uit Heerde óók spontaan een duit in het zakje deed voor Stichting Kenya Kinderen. “We hebben van Gerrit en Erwin diverse verhalen gehoord over het werk van de stichting. Daarom hebben wij namens onze Multivlaai-vestiging nog eens 250 euro extra aan de Eper stichting geschonken.” Het eindresultaat? 1500 Euro naar het goede doel en allemaal blije gezichten. Dankzij het Vaassense echtpaar Harleman.

Allemaal blije gezichten pal voor het pand van Auto & Service van de Mars in Vaassen. Dat komt vanwege een bijzondere gebeurtenis. V.l.n.r.: Gerrit van de Mars, Erwin van Andel, Rob Bagerman en Jan Harleman. Laatstgenoemde 88-jarige Vaassenaar schonk zijn grijze Opel Agila aan Gerrits garagebedrijf. Van de Mars verkocht die auto voor 1000 euro door aan Bagerman die in Arnhem een vestiging van Multivlaai heeft. Zelf deden ze daar nog eens 250 euro bij. De volledige opbrengst is vervolgens geschonken aan Stichting Kenya Kinderen waar Van Andel voorzitter van is. (Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl)