nieuws

Beste vrienden bakken 700 euro bij elkaar voor hospice !

Beste vrienden bakken 700 euro bij elkaar voor hospice

— Al 18 jaar koesteren Dennis Braakman (44) uit Zuuk en Willie van Vemde (43) uit Heerde een prachtige traditie; oliebollen bakken om te verkopen aan vrienden en familie, om de opbrengst vervolgens te doneren aan een goed doel. Dit keer gaat er maar liefst 700 euro naar de Kruimelschaar, hospice Casa Vera. ,,Vorig jaar hebben we het geld ook aan de Kruimelschaar gedoneerd. Toen kregen ze zo’n fijne brief daarover terug, dat we besloten dit jaar weer aan de Kruimelschaar te doneren, nu met het hospice in Oene in het oog”, vertellen Dennis en Willie, in de mooi ouderwets ingerichte mancave, ofwel het mannenhol, bij Dennis thuis. De mannen zijn al veertig jaar vrienden. ,,Ik woonde vroeger hiernaast, mijn vader en moeder wonen hier nog”, aldus Willie.
Het is voor de van beroep aannemers zelf ook een feest. De dag voor oudjaarsdag worden de boodschappen gedaan bij bakker Kroeze uit Wezep. Daar zijn alle ingrediënten te koop. ,,Die man biedt ons dat al jaren aan voor een vriendenprijsje. Misschien zelfs wel onder de kostprijs”, vertelt Dennis. Dan de volgende dag om 6 uur staat Dennis al klaar om Willie te ontvangen met gebakken eieren. Dan wordt het beslag gemixt, met de grote handen van Willie. Vervolgens mogen de emmers met beslag rijzen bij de kachel in het gezellige ‘mannenhonk’. ,,Dan gaat het eerste borreltje er ook in. Tja, dat is ook traditie. Anders mislukt het beslag”, grapt Dennis. Na het rijzen begint het bakken en dan worden er maar liefst 1.500 bollen gemaakt. Om drie uur in de middag ongeveer komen vrienden en familie in de grote hal – met sfeerlicht – om de bollen te kopen én om te genieten van een hapje en een drankje.
Tot negen uur ’s avonds, met soms nog een uitloop, is het een gezellige boel tijdens de verkoop. De oliebollen kosten acht euro voor tien bollen. ,,Maar mensen geven vaak meer, omdat de opbrengst naar een goed doel gaat”, aldus Willie.
En, gaan de mannen daarna nog oud en nieuw vieren? ,,Nou… Niet echt. Eigenlijk zijn we dan wel uitgeblust!” Maar dat maakt niets uit. Elk jaar weer kijkt het duo Braakman en Van Vemde weer naar deze dag uit. ,,En we weten dat het hospice helemaal door vrijwilligers gedragen wordt, daarom vinden wij het een mooi doel. En het is hier in de buurt.”
Coördinator Erna van Roekel van hospice Casa Vera geeft aan dat de gift ontzettend wordt gewaardeerd en nodigt de mannen uit om een keer in Oene te komen kijken. Dat aanbod nemen de ‘oliebollen jongens’ graag aan.
Wilt u meer informatie over het hospice? Kijk eens op www.casavera.nl, Overweegt u om vrijwilliger te worden? Bel dan naar 06-23795462
Dennis Braakman en Willie van Vemde bakken ze bruin voor goed doel, daar mag best een borreltje bij in de ‘mancave’.