bibliotheek epe

Bewustwording over waarde van water bij Heel Epe borrelt

Erwin van Andel heeft door zijn bevlogen verhaal de deelnemers van Heel Epe borrelt bewust gemaakt van de waarde van water. Heel Epe borrelt is een initiatief van Bibliotheek Noord-Veluwe over de invloed van water op onze leefomgeving en over bewustwording van het belang van water. Afgelopen zaterdag was in de bibliotheek in Epe de aftrap van deze serie bijeenkomsten.

De aftrap bestond uit een “waterborrel” en een inleiding op het thema “water” door Erwin van Andel. Van Andel is mede-initiator van het waterproject Maai Mahiu in Kenia en “Epe fietst voor water” namens Stichting Kenya kinderen.

Verschil Kenia Nederland
Bij binnenkomst in de bibliotheek was er een pad gemaakt van 126 liter water. Dit staat voor het gemiddelde watergebruik van de Nederlander. Per persoon per dag! Een stukje bewustwording! In zijn verhaal haakte Erwin van Andel in op de Wereld Waterdag van 22 maart en gaf aan dat als de put droog is, we de waarde van water pas leren kennen. Aan de hand van het project in Kenia hoorden de aanwezigen dat men in Kenia € 0,03 per liter water betaalt. Als mensen in Kenia zoveel zouden verbruiken als Nederlanders zou dat met een omgerekend inkomen uitkomen op € 8280,– per persoon per jaar. Nederlanders zijn zich niet bewust van de waarde van water, omdat het water rijkelijk vloeit en ons maar € 0,003 cent per liter kost. Dit was voor velen een echte eyeopener.
De deelnemers luisterden geïnteresseerd en stelden na de lezing diverse vragen waaruit hun belangstelling bleek. Na de lezing stond er een waterproeverij klaar waar de deelnemers uitgedaagd werden om te raden welk water uit Epe kwam. Epe heeft het lekkerste natuurlijke water uit Nederland en het is ook nog eens het zachtste water. Daarom heeft het een speciale naam gekregen “Zacht 1954”, een verwijzing van de start van de waterwinning in de bossen langs de Dellenweg in Epe.

Vervolg: Kiek op water

Met de waterborrel in de hand en een handje borrelnoten (want het heet niet voor niets “Heel Epe borrelt”) werd er geconstateerd dat er heel veel interessants over water te vertellen is. Daarom nodigt bibliotheek Noord-Veluwe iedereen uit voor de tweede bijeenkomst, zaterdag 9 april, 14.00 uur, bibliotheek Epe. Deze bijeenkomst heet ”Wat is mijn kiek op water? ”. Deelnemers delen hun verhaal over water aan de hand van een foto of voorwerp. Deelnemers bepalen met elkaar de inhoud van de volgende bijeenkomsten/activiteiten. Borrelt het bij u al van ideeën, meldt u dan gratis aan voor “Wat is mijn kiek op water?” via bibliotheeknoordveluwe.nl. Op die site staat ook de drinkwaterquiz, doe mee en peil uw kennis!

Fotobijschrift: Van Andel vertelt deelnemers van Heel Epe borrelt over de waarde van water