bibliotheek epe

Bibliotheek als vliegwiel voor Vaassen

Wethouder Aalbers ziet de nieuwe vestiging van de Bibliotheek Noord-Veluwe als vliegwiel voor Vaassen. Bovendien roemde hij de prachtige plek, midden in het dorp en midden in de samenleving.

Nieuwsgierig

Wethouder Aalbers sprak bij de officiële opening van de Bibliotheek in Vaassen. Vanwege de coronamaatregelen vond de opening in kleine kring plaats. Als sinds 1 maart is de bibliotheek te vinden aan de Dorpsstraat 48, de eerste maanden alleen als afhaallocatie voor verrassingstasjes. Sinds de versoepelingen in mei is de bibliotheek weer toegankelijk voor de inwoners. Dat de Vaassenaren nieuwsgierig zijn naar de nieuwe bibliotheek is goed te merken. Er waren de afgelopen weken veel bezoekers die een kijkje kwamen nemen.

Bibliotheekdirecteur Hetty van de Weg heette de aanwezigen welkom bij de opening. “Er is jaren gesproken over een nieuwe bibliotheeklocatie in Vaassen. Maar het was het wachten waard. Dit is een toplocatie. Door de nieuwe huisstijl en het leescafé heeft de bibliotheek echt een ontmoetingsfunctie.”

Zijwieltjes

“De Bibliotheek Noord-Veluwe biedt heel veel soorten zijwieltjes als je je weg zoekt,” aldus wethouder Aalbers. “Zijwieltjes voor het leren lezen, voor het mee dromen met schrijvers, bedenken wat je wilt doen of juist niet. Zijwieltjes in de vorm van VoorleesExpress en makkelijk lezen plein. Wel 50 soorten zijwieltjes die met elkaar een leesvliegwiel vormen. Er zijn ook zijwieltjes voor educatie, zoals computercursussen, deze zijwieltjes vormen een digivliegwiel. En ook zijwieltjes voor meedoen in de maatschappij, meepraten over ingewikkelder onderwerpen, ontmoeting en discussie, de bibliotheek levert je routekaartjes voor je leven die met elkaar een maatschappijvliegwiel zijn. Ook bij kunst en cultuur staat de bibliotheek vooraan, als cultuurvliegwiel. Alle zijwieltjes samen maken de bieb tot vliegwiel voor Vaassen. Vaassen mag zich gelukkig prijzen met deze bloeiende volwaardige bibliotheekvestiging.”  Ook sprak wethouder Aalbers over laaggeletterdheid: “Laaggeletterdheid is echt een probleem voor veel mensen, van jong tot oud. Gelukkig is daar aandacht voor bij de bibliotheek Noord-Veluwe. De bibliotheek heeft een rol bij het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid.” Tot slot feliciteerde de wethouder naast het bestuur, de directeur en medewerkers van de bibliotheek en de heren Nijhuis en van Vemde als bouwers, alle Vaassenaren met de nieuwe bibliotheekvestiging.

Wethouder Aalbers noemt de nieuwe bibliotheekvestiging het vliegwiel voor Vaassen