bibliotheek epe

Bibliotheek Noord-Veluwe – Blij met computerlessen

+Tijdens de lockdown bleek dat computer vaardigheden in korte tijd heel belangrijk zijn geworden. Jantine den Toom, teamleider Educatie en Participatie bij de Bibliotheek Noord-Veluwe, heeft enthousiaste verhalen gehoord van oud-cursisten.

“Bij Bibliotheek Noord-Veluwe geven we computer trainingen voor beginners en om te leren werken met de e-overheid,” vertelt Jantine den Toom, “Na de lockdown kwam een oud-cursist meteen naar de bibliotheek om te vertellen hoe blij ze is dat ze nu weet hoe ze online afspraken moet maken, online boodschappen kan bestellen en veilig kan betalen via internet. Want tijdens de lockdown werd versneld duidelijk dat digitaal echt de toekomst is.”

Ook voor vijftigers

De gebruikers van de training vormen een diverse groep. “Het gaat niet alleen om ouderen, al is dat misschien het eerste waar je aan denkt. Maar ook vijftigers, die niet zijn opgegroeid met computers. Vaak redden die zich met hulp van thuiswonende kinderen. Maar zodra de kinderen niet meer thuis wonen merken ze dat het beter is als ze zelf weten hoe de computer werkt, hoe je veilig werkt en hoe je structuur aanbrengt in wat je wilt opslaan. De beginnerscursus van de bibliotheek is heel breed, je leert in 15 lessen echt over allerlei onderwerpen hoe het zit. Er is ook een training voor werken met de tablet of iPad, deze is in 5 lessen. Werken met de e-overheid is voor degenen die zich wel redden met de computer, maar nog geen DigiD hebben of niet goed weten hoe ze dit moeten gebruiken. In 4 lessen leren ze wat nodig is om zorgeloos in te loggen op overheidssites.”

Aanmelden

De computertrainingen worden gegeven in de gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde en Oldebroek. In september en januari starten er trainingen zodra er voldoende deelnemers zijn. Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht in de bibliotheek, waar ze zich ook vrijblijvend aan kunnen melden. Bij de start van de training neemt de trainer contact op over het plaats en moment van de training, waarna bij akkoord van de cursist de aanmelding definitief wordt. Ken je iemand waarvoor een training geschikt is? Op www.biblotheeknoord-veluwe.nl – leren – digitaal vaardig vind je informatie.