bibliotheek epe

Bibliotheek Noord Veluwe – breidt lesaanbod programmeren uit

Bibliotheek Noord-Veluwe breidt lesaanbod programmeren uit
Leren programmeren belangrijk voor kinderen

Het is belangrijk dat kinderen leren programmeren. Daarom heeft de Bibliotheek Noord-Veluwe een aantal Blue-Bot robots gekocht, waarmee leerlingen kunnen leren programmeren.
Het werken met de Blue-Bots maakt onderdeel uit van het onderdeel Mediawijsheid voor groep 3 en 4 in het Educatief Programma voor het basisonderwijs van de Bibliotheek. Voor de bibliotheek is dit een logisch vervolg op de succesvolle introductie dit schooljaar van de les programmeren met de Makey Makey.
Programmeren met de Makey Makey is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8. Voor deze lessen is veel belangstelling vanuit het onderwijs en leerlingen vinden het naast interessant en leerzaam ook vooral heel leuk om te doen. Tot verbazing van de leerlingen kan er met behulp van de Makey Makey zelfs piano worden gespeeld op bananen.
De Blue-Bot is een programmeerbare vloerrobot in de vorm van een kever met een doorzichtig schild. Bij de robot zitten vloermatten, waardoor het programmeren door de leerlingen spelenderwijs wordt aangeleerd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de robot een route laten lopen op een schateiland.
Volgens Hetty Kruithof, directeur van de Bibliotheek Noord-Veluwe, heeft programmeren verschillende positieve effecten op leerlingen. “Programmeren zorgt voor het ontdekken of uitbouwen van digitale talenten, het stimuleren van het creatief en logisch denken en het bevorderen van samenwerking tussen leerlingen. Al deze talenten zijn belangrijk in de huidige samenleving. Leren programmeren is niet alleen van belang als je programmeur wilt worden, kinderen leren vaardigheden waar ze in ieder beroep iets aan hebben. Je leert creëren in plaats van consumeren.”
Via het Educatief Programma 2017-2018 dat rond mei uitkomt kunnen scholen zich aanmelden voor het programmeren met de Blue-Bots of de Makey Makey. Het Educatief Programma bevat het complete aanbod van de Bibliotheek op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid voor 0-12 jaar.