bibliotheek epenieuws

Bibliotheek Noord-Veluwe – Digitaal spreekuur ook voor Luisterboeken

Digitaal spreekuur Bibliotheek Noord-Veluwe ook voor Luisterboeken

 

Thuis op de bank, onderweg naar je werk of wandelend in het park, genieten van luisterboeken kan overal. Leden van de Bibliotheek Noord-Veluwe kunnen gratis gebruik maken van de ruim 700 titels uit de LuisterBieb.

Het enige dat nodig is om naar de boeken te kunnen luisteren is de gratis LuisterBieb – app, daarna kunnen tot 10 boeken tegelijk worden gedownload, de uitleentermijn is 3 weken. Om de boeken te downloaden is een goede wifi-verbinding nodig, luisteren kan offline.

 

Veel geleend: Judas, Dolfje Weerwolfje en De wereld volgens Gijp

De titels in de LuisterBieb zijn zeer divers, spannende boeken, romantische boeken, literatuur, cabaret, kinderboeken, informatieve boeken en Engelse boeken. Luisterboeken die in 2017 veel geleend zijn, zijn bijvoorbeeld Judas van Astrid Holleeder, Dolfje Weerwolfje Volle Maan van Paul van Loon en De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond.

 

Digitaal spreekuur

Informatie over de LuisterBieb is te vinden op onlinebibliotheek.nl/luisterbieb. Leden van de Bibliotheek Noord-Veluwe die hulp willen bij het downloaden van de app kunnen terecht bij het maandelijkse Digitaal spreekuur. Dat spreekuur is ook voor vragen over de e-books, online cursussen of de app van de bibliotheek. De medewerkers van de Bibliotheek geven tijdens deze digitale spreekuren persoonlijke, 1 op 1 uitleg en technische ondersteuning. De uitleg is gratis. Het is de bedoeling dat bezoekers hun eigen tablet, smartphone of, voor vragen over e-books, hun eigen e-reader meenemen. Bij gebruik van een e-reader moet ook de eigen laptop worden meegenomen naar het spreekuur.

De komende spreekuren zijn: donderdag 1 februari Epe, vrijdag 2 februari Wezep, maandag 5 februari Hattem, dinsdag 6 februari Elburg en woensdag 7 februari Heerde, steeds van 14.00 – 17.00 uur.

 

Cijfers landelijk gebruik

In 2017 is de LuisterBieb – app landelijk 218.876 maal gedownload door 154.903 gebruikers (de app kan op meerdere apparaten gebruikt worden). In 2016 waren dat nog 89.837 downloads door 67.295 gebruikers.

Er zijn landelijk 866.758 titels gedownload, waarbij het derde kwartaal het drukste was met 303.503 uitleningen. Het populairste genre is romans, met 488.820 downloads, waarvan 216.357 spannende boeken. Daarna jeugd met 201.619 downloads en informatief met 168.769 downloads. Het populairste onderdeel bij informatief is geschiedenis met 44.500 downloads. Voor de Engelse boeken is minder belangstelling: 7.550 downloads.

 

Top 5 romans, jeugd, informatief

De meest geleende titels in het 4e kwartaal van 2017 bij de romans en literatuur zijn Judas – Astrid Holleeder, IJskoud – Isa Maron, Gebroken – B.A. Paris, Neem een geit – Claudia de Breij en De geniale vriendin – Elena Ferrante.

Bij jeugd en jongeren zijn dat Dolfje Weerwolfje Volle maan – Paul van Loon, De Polar Express – Ellen Weis, De konijnenkeuteldropfabriek – Carry Slee, Abeltje – Annie M.G. Schmidt en Teunis – Toon Tellegen.

Bij de informatieve boeken bestaat de top 5 uit De wereld volgens Gijp – Michel van Egmond, De kracht van het nu –  Eckhart Tolle, Cultuurgeschiedenis van Nederland – Herman Pleij, Alles wat je wilt weten over Nederlandse geschiedenis – Time2Learn en Zonder stress – Davidji.