bibliotheek epe

Bibliotheek noord Veluwe -Spreekwoorden als cultureel erfgoed

Spreekwoorden zijn een stuk cultureel erfgoed waar we trots op moeten zijn. Daar waren de aanwezigen van de lezing over Spreekwoorden en gezegden het over eens.

Mariël Schotpoort, liefhebber van spreekwoorden en gezegden, hield deze lezing in Epe.

Schotpoort vertelde boeiende verhalen over de betekenis en de herkomst van spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Van één zwaluw tot oude koeien – de Nederlandse taal kent vele spreekwoorden en gezegden. Wat ze betekenen, dat weten we meestal wel. Waar ze vandaan komen dat werd bij deze lezing toegelicht.  

Voor de aanwezigen was het bijzonder om te beseffen dat veel van dit taalgebruik stamt uit de tijd van de Romeinen, uit de middeleeuwen en uit de Bijbel. Door kennis over het ontstaan van spreekwoorden en gezegden ontstaat vaak een beter beeld van het leven van vroeger.

Dat Schotpoort een liefhebber is van spreekwoorden en gezegden bleek ook uit het grote aantal boeken over spreekwoorden die ze in de loop der jaren heeft verzameld. Voor de bezoekers van de lezing was het bladeren door deze boeken een leuke afsluiting van de lezing.

De boekenverzameling van spreekwoordliefhebber Mariël Schotpoort kon ingekeken worden bij haar lezing over spreekwoorden en gezegden