Bibliotheek Noord-Veluwe – workshop robots in de zorg

Enthousiaste bezoekers bij workshop Robots in de zorg

Wat maakt een robot een robot? Wanneer is het zover dat robots slimmer zijn dan mensen? Wat kunnen robots nu al betekenen voor verwarde ouderen of kinderen met autisme? Deze en vele andere vragen werden besproken en beantwoord bij de door de Bibliotheek Noord-Veluwe georganiseerde workshop robots in de zorg, gegeven door de Robot Academy, bij de Rhijnsberg in Heerde.

Bibliotheek Noord-Veluwe organiseerde deze avond over robotica in het kader van Nederland Leest. De bezoekers van de workshop zijn voor een groot deel werkzaam in de zorg, maar ook vanuit het onderwijs en andere organisaties die met robotica en mediawijsheid bezig zijn, zijn geïnteresseerden aanwezig . Soms  werden ze gerustgesteld (met hacken van robots zal het meevallen) maar soms werden ze flink aan het denken gezet. De ontwikkelingen gaan razend snel. 20 jaar geleden dachten we dat we geen mobiele telefoon nodig hadden, nu is er maar 1 bezoeker in de zaal die geen mobiele telefoon bezit. In Amerika worden al een soort robots verkocht voor de particuliere markt die als een personal assistent in huis gebruikt worden. NAO, de aanwezige robot, doet regelmatig haar zegje en laat aan het einde van de avond zien dat ze heel goed zelfstandig kan bewegen, een van de voorwaarden die een robot een robot maakt: ze danst er flink op los!

Aan het einde van de workshop krijgen de bezoekers het boek Ik, Robot mee. Dit boek is bijna 70 jaar geleden geschreven, maar de inhoud is op dit moment zeer actueel. Met name de eerste wet: Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt is volgens de workshopleider zeer actueel, onder andere bij het gebruik van zelfrijdende auto’s. Door de vele vragen uit het publiek loopt de workshop ruim een half uur uit, iedereen verlaat de zaal met veel nieuwe informatie en inspiratie en nog druk napratend over de mogelijkheden die de nabije toekomst brengen zal.

Fotobijschrift: Robot NAO in gesprek met de bezoekers van de door Bibliotheek Noord-Veluwe georganiseerde workshop robots in de zorg.