Bibliotheek NoordVeluwe – Wieke Biesheuvel geeft mooie inkijk in leven in Zambia

Wieke Biesheuvel is columniste van Libelle en auteur van enkele boeken, waaronder Wieke in Zambia. In de bibliotheek in Elburg gaf Wieke op bevlogen wijze een mooie inkijk in het leven in Zambia.  Haar verhaal was interessant en doorspekt met humor. Aan de hand van foto’s vertelde ze over de zes jaar die ze in Zambia heeft gewoond.

Steun uit Nederland voor waterpompen

Als een echte spraakwaterval wist ze de volle zaal te boeien met haar woorden. Af en toe gelach, af en toe ontroering en een collectieve blijdschap bij de beelden van helder water dat uit een succesvol geplaatste waterpomp stroomt. Want dat is Wiekes belangrijkste doel geworden in haar jaren in Zambia. Waar haar man als arts zich inzette voor de bevolking, wist Wieke, dankzij financiële steun van haar Facebook volgers in Nederland, maar liefst 76 waterpompen in dorpjes in haar omgeving te laten plaatsen en te laten onderhouden. Dit is bijzonder waardevol voor de bewoners, zo vertelde een dankbare buurtbewoner aan Wieke “er gaan geen baby’s meer dood”, de babysterfte is door het zuivere water sterk afgenomen.

Vasthouden aan successen

De aanwezig bezoekers waren onder de indruk van de inzet van Wieke en de manier waarop ze de mensen in Zambia heeft weten te helpen. Niet alleen via de waterpompen, ook voor individuele personen die echt hulp nodig hadden heeft Wieke veel betekent. Zo kookte ze voor een ernstig zieke man die door de verpleging al was opgegeven, hij wist hierdoor te overleven. Ook betaalde Wieke, met dank aan haar Facebook volgers, het schoolgeld voor een albino meisje, zij was tot dan toe niet naar school geweest.

Niet alles lukt, maar “je moet vasthouden aan de successen” volgens Wieke. Bovendien leven de mensen in Zambia in een hechte gemeenschap waar nog echt voor elkaar wordt gezorgd. Wieke is inmiddels alweer een jaar in Nederland, maar ze heeft heimwee naar Zambia.

De lezing van Wieke is mogelijk gemaakt door Culturele Stichting Elburg, de Elburger Boekhandel en de Bibliotheek Noord-Veluwe.

Een bevlogen Wieke Biesheuvel vertelde over haar leven in Zambia