bibliotheek epenieuws

Bibliotheek NoordVeluwe – Feestelijke opening Bibliotheek op Gildeschool Epe

Feestelijke opening Bibliotheek op School Gildeschool Epe

Vrijdag 17 februari is op de Gildeschool in Epe de Bibliotheek op School officieel in gebruik genomen. De openingshandeling bestond uit het doorknippen van een slinger.
Bij de opening waren 5 leerlingen uit verschillende groepen aanwezig, samen met leesconsulent Mieke Messie van de Bibliotheek Noord-Veluwe en “biebouder” Mayke Teijssen.
Al in december is de samenwerking tussen Gildeschool en Bibliotheek Noord-Veluwe van start gegaan. Er zijn drie leescoördinatoren opgeleid, Jannie Nijboer, Evelien Hamersma en Iris de Koning. Zij hebben een mooie overzichtelijke bibliotheek ingericht in de gemeenschapsruimte van de Gildeschool, waar boeken geleend kunnen worden door de leerlingen. Aan het einde van de dag mogen de groepen om de beurt naar de bieb om een nieuw boek uit te zoeken. Hierbij is altijd een “biebouder” aanwezig die de kinderen kan helpen met het zoeken en tevens zorgt dat de kasten op orde blijven. De kinderen zijn erg enthousiast over de nieuwe bibliotheek: je hebt lekker veel keus, het lijkt op een echte bieb en… je mag even de klas uit!
De leescoördinatoren, biebouder Mayke Teijssen en locatieleider Albertien Kolkman hoopten dat, met de bibliotheek in school, het leesplezier van de kinderen zal toenemen. Hun verwachtingen komen uit: ze horen veel positieve verhalen van de kinderen. Kinderen gaan meer lezen en dit heeft weer een positieve invloed op de leesresultaten.
Met de Bibliotheek op School werken de Bibliotheek en de school structureel samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is de kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis. De Bibliotheek Noord-Veluwe heeft drie leesconsulenten die het primair onderwijs kunnen ondersteunen bij het behalen van dit doel. Alle kinderen van een Bibliotheek op School worden lid van de plaatselijke bibliotheek.
Karin Wolf, specialist jeugd van Bibliotheek Noord-Veluwe: “Er zijn nu 16 scholen waarmee we samenwerken in het kader van de Bibliotheek op School. Door de samenwerking met scholen zorgen we dat boeken voor kinderen onder handbereik zijn. Dat is een belangrijke voorwaarde om leesplezier te stimuleren.”
De andere scholen waarmee de Bibliotheek Noord-Veluwe samenwerkt in het kader van de Bibliotheek op School zijn De Regenboog en de Timotheusschool in Oldebroek, de Oranjeschool in Zalk, de Prins Willem Alexanderschool in Elburg, De Bron en De Rank in Wezep, de Wegwijzer in Oosterwolde, de Ds. Van Maasschool in Wapenveld, de Jenaplan in Heerde, De Hoge Weerdschool, K. Norel en de Zuukerschool in Epe, de Bongerd in Oene, de Sprenge in Emst en de Jan Jaspersschool in Hattem.

Enthousiaste leerlingen van De Gildeschool bij de opening van hun Bibliotheek op School, samen met leesconsulent Mieke Messie en biebouder Mayke Teijssen.