nieuws

Bibliotheek NoordVeluwe Lezing Wieke Biesheuvel

21 februari, Bibliotheek Elburg

Lezing Wieke Biesheuvel over haar boek “Wieke in Zambia, mijn onvergetelijke jaren”

Wieke Biesheuvel (1948) is al vijfentwintig jaar columniste bij Libelle. Ruim 25.000 mensen volgen haar Facebookpagina “ Wieke Biesheuvel in Zambia”. Ze is de oudste dochter van oud-premier Barend Biesheuvel. ‘Mijn vader stuurde mij al jong de wereld in en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.’

In de jaren zeventig reist Wieke als backpacker vaker naar Kenia. Dat houdt in: samenwerken met de dorpsbevolking, slapen op de grond, zelf kippen slachten, water halen bij een stroompje. Voor de jonge Wieke betekent Afrika de ultieme vrijheid, gemeenschapszin en avontuur. Ze wil terug, liefst voor jaren.


Veertig jaar later verhuist Wieke, samen met haar man Rob, naar Zambia. Het stel woont in Katete, vlak bij South Luangwa, een van de mooiste nationale wildparken van Afrika. Terwijl Rob in een lokaal ziekenhuis als chirurg aan het werk gaat, zit ook de doortastende Wieke niet stil. Onder haar leiding en dankzij de gulle giften van haar duizenden volgers op Facebook zorgt ze dat er tal van waterpompen geïnstalleerd worden op plekken waar dat zo hard nodig is.
Afrika, zegt Wieke, is zoveel meer dan oorlog, honger, corrupte leiders en armoede. Zo laat ze ons in dit boek kennismaken met de altijd gemoedelijke Zambianen op het platteland, die net als wij graag in vrede, vrijheid – als het even kan met wat welvaart – hun leven willen leiden.

Donderdag 21 februari 2019, aanvang 20.00 uur, Bibliotheek Elburg.

Entree € 7,50

Kaarten verkrijgbaar via de website www.bibliotheeknoord-veluwe.nl, bij de Elburger Boekhandel of op de avond zelf aan de zaal indien nog beschikbaar.

Organisatie: Bibliotheek Noord-Veluwe, Culturele Stichting Elburg, en de Elburger Boekhandel.

Wieke in Zambia, mijn onvergetelijke jaren