nieuws

Bieb en Lokale Omroep Elburg brengen laaggeletterdheid onder de aandacht

ELBURG – Onder het motto ‘Wat heb jij met taal?’ maken het Taalpunt in Elburg en de Lokale Omroep Elburg (LOE) samen een reeks televisie-uitzendingen over taal. Doel is om laaggeletterdheid in de gemeente onder de aandacht te brengen. In Elburg wonen 23.500 mensen, van hen hebben ruim drieduizend mensen moeite met de Nederlandse taal, rekenen of met digitale vaardigheden.

Het gaat om een initiatief van de Bibliotheek Noord-Veluwe –  waar het Taalpunt onderdeel van uitmaakt – en wordt grotendeels gerealiseerd door mensen van LOE TV.  Voor het programma gaat Margriet Breet van Taalpunt Elburg met een cameraman of -vrouw op stap om in de gemeente Elburg met mensen over taal te praten. ,, De hoofdvraag die ik stel is de vraag ‘Wat heb jij met taal?’, en vanaf daar zien we wel waar het gesprek ons brengt’’, aldus Breet die het project samen met het LOE-bestuur tot in de puntjes heeft voorbereid.

De makers hopen dat het programma het publiek aan het denken zet over de eigen taalvaardigheid. Maar ook dat het programma mensen de weg wijst naar het Taalpunt in Elburg. Het Taalpunt is er voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Of voor mensen die rekenen maar lastig vinden of voor mensen die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikken om zich zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij.

De weg naar het Taalpunt wordt nog niet genoeg gevonden, weten de makers van het nieuwe televisieprogramma. Bovendien, zo is gebleken, bestaat er weerstand tegen leren. Daarom willen de initiatiefnemers ook laten zien dat het Taalpunt veel kan organiseren op het gebied van educatie, en dat op een veilige,  laagdrempelige en op maat gemaakte manier.

De eerste uitzending van ‘Wat heb jij met taal?’ is een interview met Margriet Breet door LOE TV, waarin zij vertelt over haar motivatie om dit programma te maken. Deze aflevering wordt uitgezonden van 26 tot en met 30 april. Breet: ,,De afleveringen komen  meerdere keren per dag op de lokale zender in de hoop zoveel mogelijk mensen te bereiken.’’

Vanaf 1 mei komt dan iedere week een nieuwe uitzending tot aan de zomervakantie aan toe. De uitzendingen zijn niet alleen op de lokale tv-zender te zien, maar ook op YouTube.

Op www.bibliotheeeknoordveluwe.nl is bij “leren” alle informatie over de Taalpunten van Bibliotheek Noord-Veluwe te vinden.