Gemeente Epe

Burgemeester Tom Horn: “Me houden aan de corona-regels, dat kan ook ik niet alleen ”

Burgemeester Tom Horn: “Door de coronacrisis moeten we nieuwe gewoonten aanleren. Dat kost tijd.”

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Als burgemeester ontmoet ik veel mensen. Ik vind dat mooi en belangrijk, want ieder mens heeft een eigen verhaal. Hoe meer verhalen ik hoor, hoe duidelijker wordt wat er in onze gemeente speelt. Zo leer ik u zo goed mogelijk kennen. Door uw verhalen laat u ook zien en horen wat u belangrijk vindt. En waarbij u wel wat hulp kunt gebruiken. Hulp van de gemeente of andere organisaties of hulp van dorps- of buurtgenoten. Want laten we wel zijn: een goede buur is beter dan een verre vriend.

Dat oude gezegde werd laatst nog maar weer bewezen door ‘goede buren’ David en Diederik. In de vorige Gemeentewijzer hebt u kunnen lezen over hun kordate optreden. Zij wisten te voorkomen dat het huis van het echtpaar Tuitert afbrandde. Hun unieke verhaal kwam mij  ter ore. Als burgemeester had ik het voorrecht de mensen uit dit verhaal te ontmoeten.

Aan beide tieners mocht ik een ‘Oorkonde voor heldhaftig optreden’ overhandigen.  Toen ik hen daarmee feliciteerde, schudde ik hun enthousiast de hand. Ik deed het spontaan, voordat ik er erg in had. En toen ik er erg in kreeg kon ik alleen nog maar zeggen:  “Dat had ik natuurlijk niet mogen doen. Laten we nu eerst onze handen maar eens ontsmetten.” In het vuur van een andere mooie ontmoeting gebeurde het onlangs dat we samen de 1,5 meter afstand even vergaten. We schrokken er zelf van.

Hoe zit dat bij u? Lukt het u om u te houden aan de corona-richtlijnen? Vergeet u ze wel eens als u zich laat meeslepen in uw enthousiasme? Zelf ben ik ervan overtuigd dat deze richtlijnen ons helpen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarom doe ik m’n best me eraan te houden, net als de mensen om me heen. Ik doe het immers ook vóór de mensen om me heen. En dan toch nog…

Door de coronacrisis moeten we dus sommige oude gewoonten, zoals handen schudden, afleren. Tegelijk moeten we nieuwe gewoonten, zoals afstand houden, aanleren. Dat kost tijd. Tijd die door het coronavirus zelfs levens kan kosten. Zo bekeken is tijd nog kostbaarder dan anders. Kostbare tijd. Kostbare levens. Misschien zijn ze in de kern wel hetzelfde: een kostbaar geschenk om te koesteren en tegelijk zo zinvol mogelijk te besteden.

Stel dat het toch weer gebeurt, dat wijzelf of de mensen in ons leven de corona-regels vergeten. Laten we dan de tijd nemen elkaar daarop vriendelijk aan te spreken. Dat mag u ook altijd doen bij mij. Sterker nog, ik nodig u daartoe uit. Spreek mij erop aan, want  ook ik kan het niet alleen. #AlleenSamen

Uw burgemeester,

Tom Horn