Cultureel Platform Epe – 21 februari – Klassiek in de kerk: Dudok kwartet

Klassiek in de kerk: Dudok kwartet

Het seizoen 2018-2019 staat voor het Dudok Kwartet Amsterdam in het teken van Beethoven.

n 1825, het jaar waarin Nederland werd getroffen door een stormvloed en Hokusai zijn houtsnede Grote golf van Kanagawa maakte, deed Beethoven de wereld op zijn grondvesten schudden met zijn strijkkwartet opus 130. Jan Caeyers beschrijft het stuk in zijn biografie over Beethoven als “een monsterverhaal in zes afleveringen”. Het gewicht van de compositie ligt in de snelle en zeer complexe hoekdelen. Daar tussenin componeerde Beethoven vier goed in het oor liggende en overzichtelijke middendelen. De Cavatina, het zeer emotionele vijfde deel, vond Beethoven zelf de kroon op zijn werk; telkens als hij eraan dacht, sprongen de tranen hem in de ogen.

Maar dan: de Grosse Fuge! Een gigantische fuga van meer dan vijftien minuten, volgens Stravinsky “een absoluut hedendaags stuk dat altijd hedendaags zal blijven.” Het werk krijgt volgens deze opvatting in iedere tijd een nieuwe, relevante betekenis.

Het Dudok Kwartet Amsterdam dompelt zich een jaar lang onder in dit ongekende meesterwerk. In vier verschillende programma’s wordt het stuk gekoppeld aan twintigste- en eenentwintigste composities die de geest ademen van opus 130, maar ook oudere muziek die de basis legde voor Beethovens muziek.

Door: dudok

Locatie: Grote kerk Epe