museum oene

Cultuur Historisch Museum Oene tentoonstelling ‘Peter Visser tweehonderd jaar’ op 2 juni

Peter Visser tweehonderd jaar

 Peter Visser was een huisschilder uit Oene. In het midden van de negentiende eeuw trok hij over de Veluwe, door Salland en de Achterhoek. Onderweg legde hij dorpsgezichten en boerderijen met zijn penselen vast. Ter gelegenheid van zijn 200ste verjaardag is er op zaterdag 2 juni een uitgebreide tentoonstelling in Oene.

 Meer dan tien schilderijen met dorpsgezichten en boerderijen uit de periode 1850-1860 worden tentoongesteld. Ze komen allemaal uit de naaste omgeving. Er zijn twee dorpsgezichten van Oene, de boerderij het Landsmans Welvaren, de dorpen Epe, Heerde en Veessen, de kerk van Welsum, en de Bijvank en de Blankemate uit Nijbroek. De tentoonstelling heeft een extra thema: kozakken. Op de twee Oener schilderijen staat duidelijk een levensgrote kozak afgebeeld, geschilderd op de schuurdeur van het latere café Post.

In 1855 streek Peter Visser, samen met zijn vrouw Stijntje Nagelhout en hun vijf kinderen vanuit Elburg in Oene neer. Hij begroef er twee kinderen en zijn vrouw. Na haar overlijden trouwde hij er met Johanna Jonkers, de dochter van de plaatselijke veldwachter. In 1860 verhuisden Peter en Johanna met toen inmiddels zes kinderen naar Arnhem.

Het werk van Oene en omstreken wordt één dag tentoongesteld in Vissers eigen dorp, Oene, in het Cultuur Historisch Museum aan de Houtweg 40. De entree in vrij.

De tentoonstelling is van 10.30 tot 15.30 uur en wordt gelardeerd met praatjes en plaatjes over Visser en zijn werk, over 19de eeuwse naïeve schilders  en over het extra thema: ‘kozakken’. Centraal staat de vraag wat de kozak te betekenen heeft die Visser op de schuurduur van het latere café Post zag. Immers, kozakken stonden bekend als rouwdouwers, waarvan je ‘enkel aan de kleur van hun bloed kon zien dat het mensen waren’. Niet meteen personen die je op een schuurdeur vereeuwigt. Tenzij zich rond 1813 iets bijzonders in Oene heeft afgespeeld …