School de Bongerd

Daltonschool De Bongerd Oene – blij met resultaten Dalton visitatiecommissie

Deze week heeft de Dalton visitatiecommissie in hun eindrapportage over Daltonschool De Bongerd in Oene lovende woorden gesproken. Daarmee heeft de commissie wederom voor 5 jaar de Licentie voor de titel Daltonschool aan De Bongerd verleend.

De belangrijkste conclusie van de commissie is dat de waarden van Dalton niet alleen fysiek te zien zijn in de school, in de vorm van werkjes waar de kinderen trots op zijn en het toepassen van bepaalde afspraken. De commissie is vooral onder de indruk van de kinderen zelf. Christa Bentum licht toe: “Vanaf groep 1 leggen de kinderen goed uit hoe het planningsbord werkt en hoe de dag eruit ziet. Je ziet dat ze het begrijpen. De kinderen vertellen ons dat ze echt willen leren. De kinderen zijn oprecht trots op hun school.”

John Feiken vult aan: “Jullie bieden de kinderen heel veel structuur en jullie denken echt na over het waarom van de waarden van Dalton waardoor de intrinsieke motivatie van de kinderen om te leren enorm groot is. Daarmee haal je vanzelf de talenten van de kinderen naar boven. Het resultaat is dat kinderen zelfstandig en zelfredzaam zijn, en een gezonde dosis zelfvertrouwen hebben”.

Twee Daltonspecialisten van de stichting waren gedurende de hele dag aanwezig om op school de sfeer te proeven en om met zo veel mogelijk mensen te spreken. Naast overleg met het docententeam van De Bongerd en met het Bestuur van Stichting Proo, waren er ook gesprekken met de leerlingen, de leerlingenraad en enkele ouders. Ze eindigen hun rapport met de woorden: “Om door een school te lopen met zelfstandig werkende kinderen in zo’n ontspannen sfeer; dat is gewoon een feestje”

foto Aniek Wiegman