De Ring Epe – expositie Pauline Luijben in gemeentehuis vanaf 11 januari

‘Plekken, blikken en bellen’

Voor Pauline Luijben (IJsselstein, 1958) is schilderen een vrijwel dagelijks onderdeel van haar leven. Rode draad in haar werk is een, diep, groot, hartstochtelijk verlangen naar verbinding, die voortkomt uit het tegenovergestelde: een besef van de eenzaamheid die bij mens-zijn hoort.

De landschappen van Pauline zijn plekken waar ze wil zijn en die een rustige energie uitstralen. De schilderijen nodigen uit om erover te praten welk standpunt je in dient te nemen om te zien wat je ziet, en wat je daarbij voelt. Als dat gebeurt, is voor Pauline het proces compleet en voltrekt zich waar het in wezen om draaide: verbinding.

Na vele landschappen te hebben geschilderd, kwam zij op het idee hoe een schilderij ook een ander soort energie terug kan geven; energie waar je blij van wordt of door wordt aangemoedigd. De verbondenheid met mensen die haar die haar (ooit) die energie hebben gegeven, is momenteel de inspiratiebron voor haar portretten.

In al haar werk maakt Pauline gebruik van een eigentijds medium: de computer. Zeker in verband met haar oorbellenwebshop ApolloniaH, waarvoor zij met grote regelmaat een soort kunstzinnige digitale reclame (digicombi’s) maakt om mensen te bereiken via de sociale media.

Landschap, portret, oorbel en digicombi: in het werk van Pauline Luijben beïnvloeden zij elkaar en staan zij in verbinding met elkaar. Het evenwicht daarin is nog niet helemaal gevonden, maar het grote verlangen om verbondenheid te voelen, is in dit alles beslist vervuld.

Opening op woensdag 10 januari om 19.30 uur.

De expositie loopt van 11 januari t/m 23 februari 2018.

Openingstijden dinsdag t/m vrijdag van 10.00-12.00 en 14.00-16.00 uur.