nieuws

‘Dwarse expositie’ van Martin Hogeboom en Dennis Dekker in Kulturhus EGW

Epenaren slaan creatieve handen ineen voor @eenfotovan

EPE – De twee Epenaren Martin Hogeboom en Dennis Dekker slaan hun creatieve handen ineen. In de maand september exposeert het duo samen in Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 te Epe. Op de Instagramaccount @eenfotovan maakte Dekker de afgelopen maanden elke dag een uniek gedichtje bij één van de foto’s uit Hogebooms lijvige archief. Daarvan maakte het duo een selectie die één maand lang te zien is in het Eper Kulturhus EGW.

Elke dag een ander versje maken bij een nieuwe foto; het was een intense klus, vertelt tekstschrijver Dekker. Toch is hij bovenal zeer tevreden over het resultaat van deze exclusieve samenwerking. “Ik ben fan van Martins foto’s. Zijn prachtige archief is oneindig. Dat heeft bij mij veel schrijverscreativiteit aangewakkerd.”

Niet aan de muur, maar aan het plafond
Deze expositie in Kulturhus EGW ziet er overigens anders uit dan anders. Daar waar de werken in de EGW normaal gesproken aan de muur hangen, heeft het Eper duo gekozen voor een alternatieve wijze van exposeren. Ze vertellen: “Het is letterlijk en figuurlijk een dwarse expositie geworden, hahaha… Ze hangen aan het plafond in de gang. De werken hebben namelijk een voor- en een achterkant. Als je vanaf de ene kant door de gang loopt, dan wordt je eerst geconfronteerd met de tekst van Dennis. Kijk je om, dan zie je de bijpassende foto van Martin. Maar loop je vanaf de andere kant de gang door dan zal je natuurlijk eerst de foto zien. Op deze manier denken we dat de creativiteit van de bezoeker optimaal geprikkeld wordt. Maar we hopen vooral ook op veel lachende gezichten. De grappige, soms ook ontroerende woorden worden gecombineerd met eigenzinnige foto’s. Eén en één is door de eigen fantasieën en ideeën van de bezoeker bij deze expositie écht drie geworden!”

Dagelijkse Instagramaccount
Het concept van Dekkers dagelijkse Instagramaccount @eenfotovan is bij enkelen wellicht al langer bekend. Een strakke, aloude typemachineletter. Stuk voor stuk beginnen de versjes met: ‘dit is een foto van…’ en vervolgens begint de tekst te leven. Daar waar Dekker zijn gedichtjes in het eerste jaar (van mei 2020 tot mei 2021) voornamelijk baseerde op zijn eigen foto’s, is er eind oktober 2021 een doorstart gemaakt. Sinds die tijd gebruikt hij de foto’s van Martin Hogeboom om versjes bij te maken. Laatstgenoemde fotograaf vertelt: “Mijn uitdaging was de afgelopen maanden om steeds te zoeken naar vervreemdende beelden. Ik heb mijn foto’s daardoor met een andere pet op te bekeken. Het is tof om te zien wat Dennis er vervolgens qua tekst uithaalt.”
Eind oktober heeft het duo een jaar volgemaakt. Een intensieve, maar inspirerende klus. Een creatief jaar waarbij Hogebooms foto’s en Dekkers woorden steevast een mooie symbiose vormden. Maar dan? Het duo lacht. “Dan is het weer tijd voor iets anders. Misschien dat we er nog wel een boekje van maken, misschien ook niet. Dat is nu nog niet bekend.”Geen opening, wel Stichting Alzheimer Nederland
De werken van deze expositie zijn overigens wél te koop, aldus de Epenaren. “Wil je meer weten over de prijzen en voorwaardes? Neem dan gerust contact met ons op! Het geld dat overblijft nadat we zelf uit de kosten zijn, gaan we doneren aan de Stichting Alzheimer Nederland. We hebben allebei in onze privésituatie ervaren hoe erg het nodig is dat er geld naar deze stichting gaat. We hopen dus ook op een hoog bedrag. Om die reden hebben we ook geen officiële opening gehouden. Dat zou wat ons betreft te veel geld kosten, dat écht veel beter besteed kan worden.”

Dennis Dekker heeft een eigen marketing- en communicatiebureau genaamd Media Magneet (www.mediamagneet.nl). Martin Hogeboom (www.martinhogeboom.nl) is freelance fotograaf.Een foto van: Dennis Dekker en Martin Hogeboom © Fotografie: Martin Hogeboom