nieuws

Eerbetoon aan gesneuvelde vliegers in Epe en Vaassen

Stichting Broken Wings houdt herinnering aan oorlogsslachtoffers levend

TEKST:  In Epe en Vaassen liggen in totaal 33 geallieerde vliegeniers begraven. Ze kwamen om bij maar liefst twintig crashes op grondgebied van de gemeente Epe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 13 november worden deze mannen herdacht. Dat gebeurt om 11 uur op de Oude Begraafplaats aan de Tongerenseweg in Epe en om 14 uur op de Algemene Begraafplaats aan de Apeldoornseweg in Vaassen.

Deze herdenkingen worden als ieder jaar georganiseerd door de Stichting Broken Wings ’40-’45 en hebben als bijzonderheid dat het ‘Poppy Day’-herdenkingen zijn, bekend van de klaprozen die veel inwoners van het Verenigd Koninkrijk dan op hun kleding dragen. Deze herdenkingen vinden hun oorsprong in ‘Remembrance (Sun)Day’, de dag dat in Groot-Brittannië en de met haar verbonden landen van de Gemenebest alle mensen worden herdacht die sinds de Eerste Wereldoorlog sneuvelden tijdens oorlogshandelingen en vredesmissies.

Omdat de in Epe gesneuvelde vliegers allen uit het Verenigd Koninkrijk of Gemenebest afkomstig zijn, kiest de Broken Wings er bewust voor hen met een Poppy Day-herdenking te eren: ,,Hiermee willen wij onze erkentelijkheid en dankbaarheid tonen voor deze mensen die op jonge leeftijd onze vrijheid bevochten in een vreemd land. In de hoop dat hun moed de generaties van nu inspireert om de boodschap van vrede, vrijheid en veiligheid te blijven uitdragen’’, aldus voorzitter Adrie Pol.

Bij de herdenkingen in Epe en Vaassen worden bloemen en poppy-kruisjes gelegd, neemt Broken Wings-voorzitter Adrie Pol het woord en wordt de erewacht betrokken door Oud Mariniers, leden van COM Veluwe. Op beide begraafplaatsen is er muzikale begeleiding door piper Joeb Koppenrade. Daarnaast speelt in Epe muziekvereniging Prins Bernhard uit Emst en in Vaassen het Vaassens Fanfare Corps.

Het volledige programma is te vinden op www.brokenwings.nl Voor meer informatie of het aanvragen van een interview kunt u bellen met het secretariaat van Broken Wings: 06-199 81 543 of vul het contactformulier in op onze site.