nieuws

Elly Zeelenberg uit Vaassen: ‛Acupunctuur brengt balans’


VAASSEN – Elly Zeelenberg was voorheen actief als fysiotherapeut. Inmiddels is ze gestart met een eigen acupunctuurpraktijk aan huis. “Mijn onderscheidende visie? Ik denk de holistische oosterse geneeskunde op een heldere manier te combineren met de westerse gezondheidszorg. Oosters en westers kunnen elkaar goed aanvullen. Zo worden lichaam en geest weer in balans gebracht.”


Volgens Elly is acupunctuur een prachtige aanvulling op de traditionele westerse gezondheidszorg. “Ik snap eerlijk gezegd best dat veel mensen die naalden maar niets vinden. Ik had dat ooit ook. Totdat ik persoonlijk ervaren heb hoe verlichtend acupunctuurbehandelingen kunnen zijn. Ik dacht: ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Na een paar behandelingen heb ik zo’n positieve ervaring gehad, dat ik me in deze fascinerende behandelwijze ben gaan verdiepen.” Ze rondt de volwaardige HBO-opleiding Acupunctuur af en start met haar praktijk. De Vaassense ondernemer is aangesloten bij beroepsvereniging Zhong en laat zich jaarlijks bijscholen om gecertificeerd te blijven.
Elly ziet sindsdien nog beter dat ‘lichaam en geest niet te scheiden zijn’. “Jezelf volstoppen met medicijnen is niet altijd de oplossing. Er zijn alternatieven. Je lichaam heeft zelf een enorm genezend vermogen. Een natuurgeneeskundige aanpak is in oosterse landen al eeuwen geaccepteerd. In Chinese ziekenhuizen gaat dat zelfs letterlijk hand in hand. Stel je bent ziek en moet geopereerd worden, dan wordt er na zo’n operatie voor pijnbestrijding vaak standaard doorverwezen naar een acupuncturist.”
Bij acupunctuur wordt er gebruikt gemaakt van zeer dunne naaldjes die worden geprikt op specifieke punten op het lichaam, afhankelijk van de diagnose. Deze naaldjes beïnvloeden de stroom van de ‘Qi’ (Chinees voor levensenergie, red.) van het lichaam en bevorderen het herstel.

Maatwerk behandelplan
Inmiddels heeft Elly al diverse cliënten geholpen. Sommigen hebben orthopedische klachten (rug, tenniselleboog, frozen shoulder), anderen zijn allergisch of hebben maag- of darmkwalen. Het is erg uiteenlopend. Iedere klacht is uniek. “Ik begin met een intake. Daarbij worden klachten, voorgeschiedenis en hulpvraag uitgebreid in kaart gebracht. Ik stel een diagnose en maak een behandelplan.” Iedere behandeling is maatwerk, vult ze aan. “Ik vind dat het na vier behandelingen zeker duidelijk moet zijn of acupunctuur gaat helpen. Zo niet, dan denk ik dat dit niet de juiste behandelwijze is. Dan zal ik de eerste zijn om te zeggen dat het beter is om de behandeling te stoppen.” Wel zo eerlijk, aldus Elly. “Ik ben deskundig, nuchter en eerlijk. Zo werken we samen naar een zo optimaal mogelijk herstel. Ik zal niemand aan het lijntje houden. Want daar heb ik niets aan. En mijn cliënten zeker niet.”

Acupunctuur inzetbaar bij vele klachten
De laatste tijd krijgt Elly veel mensen met long covid-klachten in haar praktijk. “Soms hebben ze alles geprobeerd. Het maakt ze radeloos omdat er geen verbetering optreedt. Ook mensen met rugpijn of klachten ten gevolge van de overgang (denk aan: opvliegers, nachtzweten of stemmingswisselingen), komen regelmatig voor een behandeling. Ik zeg niet dat ik alle klachten met zekerheid kan wegnemen. Ik zeg wel dat ik kan proberen om verlichting te laten optreden.” Een andere groep cliënten die bij haar Vaassense acupunctuurpraktijk komt? Mensen die willen stoppen met roken. Ook zij hebben vaak van alles geprobeerd.” Toch weet Elly ‘vrij effectief de verslavende behoefte’ weg te prikken. “Acupunctuur brengt balans.”
Tot slot belangrijk om te vermelden?. De behandelingen bij Acupunctuur Elly Zeelenberg kunnen deels vergoed worden vanuit aanvullende ziektekostenverzekeringen.