Erfgoedfestival 2018 – Voorstelling ‘Het Kloosterbier uit Nazareth’ – Oene

Erfgoedfestival 

Over Grenzen van Gelderland laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gelderse grensverhalen via theater, pop-uptentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer!

Van 23 mei t/m 22 juli 2018 organiseren we een nieuw erfgoedfestival: Over Grenzen van Gelderland. Na het succes van onder andere Gelegerd in Gelderland (2012) en Gemaakt in Gelderland (2015) richten we ons ditmaal op het thema grenzen en op de betekenis daarvan voor de geschiedenis van Gelderland. Over Grenzen van Gelderland laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gelderse grensverhalen via theater, pop-uptentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer! 

Nog veel meer informatie over dit festival  vindt u hier:  erfgoedfestival  

De voorstelling ‘het kloosterbier uit Nazareth’ vertelt een bijzonder verhaal over een non in het klooster vlakbij Oene. Oene is een bescheiden dorpje in het Noord-Oosten van Gelderland met een bijzondere historie. Het ligt een paar kilometer van de IJssel, die daar de grens tussen Gelderland en Overijssel vormt. In de 16e eeuw stond er het klooster ‘Maria te Nazareth’. Toen met de reformatie een nieuwe tijdsgeest opkwam, raakte het in verval. Rond 1620 woont er in ‘Nazareth’ nog maar één non. Ida Pluckrose heet deze laatste kloosterlinge. Samen met een dienstmaagd zorgt ze voor de opvang van wezen, maar ook voor de kruidentuin en het brouwen van een kloosterbier dat bij het schuttersfeest gratis geschonken wordt. Wanneer er een nieuwe dominee komt die vindt dat de fatsoensgrens wordt overschreden, moeten er aan deze uitspattingen volgens hem een eind komen.  Machthebbers in de omgeving loeren intussen op de kloostergebouwen en de inkomsten van de brouwerij. Ida Pluckrose laat echter niet zomaar haar zieken en wezen in de steek. Ze zet een geheim middel in voor het behoud van die traditionele kloostertaak.

Bezoek de voorstelling ‘het kloosterbier uit Nazareth’ op Kloosterallee 3 bij Oene.
9 juni – 15:00 en 23 juni – 11:00 en 15:00
Ticketverkoop op locatie.  Kosten:€6

Regio:
Soort activiteit:
Website:http://www.theaterlangsdeijssel.nl
Organisator: Stichting Theater langs de IJssel
Overige informatie
Leuk voor kinderen: ja
Geschikt voor minder validen: ja

 

Onderstaande heeft al plaatsgevonden

IJsseltheaterfietstocht 2018

De 12e editie van de IJsseltheaterfietstocht alweer. De tweedaagse fietstocht heeft intussen een vaste plek verworven in het IJsselgebied tussen Zwolle en Deventer. Een evenement dat ieder laatste weekend van mei plaatsvindt in de gemeenten Olst-Wijhe, Heerde en Epe. Dit jaar met een voorstelling in Oene op de locatie van het oude Klooster. 

Een grote groep inwoners uit het IJsselgebied doet jaarlijks mee, maar ook uit andere regio’s van Nederland komen fiets- en theaterliefhebbers fietsen in dit gebied. In 2017 stond de teller op 1900 deelnemers aan het dagprogramma en ca. 100 personen schoven ’s avonds aan voor een maaltijd met live muziek.
NATUUR, CULTUUR EN SPORTIVITEIT
Een familiefietstocht van ongeveer 30 kilometer. Per dag fiets je een andere route en geniet je van andere optredens. Dit allemaal langs de mooiste rivier van Nederland, de IJssel, waar cultuur en natuur samenstromen. Culturele juweeltjes die zich in een decor van landgoederen, uiterwaarden en en coulisselandschap als een parelsnoer aaneenrijgen.
FIETSGEK SALLAND EN VELUWSE IJSSELVALLEI
Salland en de Veluwse IJsselvallei behoren tot de mooiste fietsgebieden van Nederland en terecht. De variatie is groots: rivier de IJssel, uiterwaarden, bos, heide, weilanden en bovenal rust. Maar naast de prachtige natuur heeft Salland ook een geschiedenis. Neem de vele havezaten en kastelen. De verhalen uit het verleden en de natuurlijke rijkdom zijn een ware inspiratiebron. De route van de IJsseltheaterfietstocht leidt je langs historische en bijzondere natuurplekken. Op een aantal bijzondere plaatsen kun je genieten van korte theatervoorstellingen, geschikt voor de gehele familie.

Zoals in Oene bij Huize Kamphuis aan de kloosterallee 3 op zaterdag 26 mei om 11.30 uur, 13.25 uur en 15.00 uur.

Het Kloosterbier uit Nazareth – regie Peter van Dijk
De kloosterorde waaronder het Oener klooster valt zit rond 1620 in grote financiële problemen (historisch feit) en moet grond en panden verkopen. Dat voornemen wordt nog versterkt door het gegeven dat er nog maar één non, Ida Pluckrose, in het klooster verblijft. Die wil echter onder geen beding vertrekken. Bovendien is zij de enige die nog het oude geheime recept van het eigen bier kent. Zal ze daar gebruik van maken!? 

Nog veel meer informatie over deze fietstocht vindt u hier:  Theater langs de IJssel


______________________________________________________________________________