bibliotheek epenieuws

Feest bij Nationale Voorleesdagen met Maximiliaan Modderman

Tijdens de Nationale Voorleesdagen hebben meer dan 1.200 peuters en kleuters op de Noord-Veluwe kennisgemaakt met Maximiliaan Modderman. Het tot prentenboek van het jaar uitgeroepen boek Maximiliaan Modderman geeft een feestje stond centraal bij de bezoeken aan de Bibliotheek Noord-Veluwe.

45 groepen met kleuters en 12 groepen van peuterspeelzalen en kinderopvang kwamen op bezoek bij vestigingen van de Bibliotheek Noord-Veluwe. En daar werd flink feest gevierd met Maximiliaan Modderman. Er werd natuurlijk voorgelezen, er zijn liedjes gezongen en spelletjes gedaan. En uiteraard zijn er heel veel boekjes uitgezocht om mee naar school/opvang te nemen.

Maar ook op 10 peuterspeelzalen en kinderopvanglocaties was het feest, toen de medewerkers van de bibliotheek langskwamen met Maximiliaan Modderman geeft een feestje en voorlazen op locatie. 

Tijdens het voorlezen gebruikten de medewerkers van de bibliotheek veel gebaren. Gebaren zijn leuk voor iedereen en ze ondersteunen de woorden die voorgelezen worden.

De kinderen deden de gebaren na en op die manier leerden ze diverse dierennamen en bewegingen in gebarentaal.

Ook de theatervoorstellingen die door Bibliotheek Noord-Veluwe werden georganiseerd ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen waren feestelijke momenten voor de peuters en kleuters. Meer dan 450 kinderen uit het werkgebied van Bibliotheek Noord-Veluwe bezochten de voorstelling Jeritza ToneyLoet viert feest of Maximiliaan Modderman geeft een feestje. De kinderen deden enthousiast mee en klapten, riepen en bewogen mee met de muziek. Het was op deze manier echt een feestje!

Voorafgaand aan de Voorleesdagen zijn er 50 voorleespakketten uitgedeeld aan de kinderopvang locaties en peuterspeelzalen. In dit pakket zaten onder andere het prentenboek van Maximiliaan Modderman, een kleurplaat, een vingerpoppetje en lessuggesties behorende bij dit boek. Hiermee gingen alle medewerkers aan de slag met het voorlezen aan de kinderen van hun locatie en kon iedereen deelnemen aan het feestje.

Voorlezen kan altijd

De Nationale Voorleesdagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd het plezier van lezen ontdekken. Voorlezen blijft niet beperkt tot de voorleesdagen en kan natuurlijk het hele jaar door. In de bibliotheek is een schat aan voorlees- en prentenboeken verkrijgbaar en bibliotheekmedewerkers helpen graag bij het geven van advies over geschikte boeken.

Fotobijschrift: de Nationale Voorleesdagen bij de Bibliotheek Noord-Veluwe