museum oenenieuws

film over Oene op 16 april bij Omroep Gelderland uitzending ‘Ons Dorp’

Derde dorpsfilm op rij: het rijke verleden van Oene

OENE – In de derde aflevering van Ons Dorp (16 april) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Oene, gevestigd in het noordoosten van Gelderland. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar het leven in Oene in het jaar 1965.

De dorpsfilm brengt in beeld hoe J.W. van Hell olie en gas aan huis brengt. Aardgas kent Oene nog niet en de plaatselijke smid pakt zijn gereedschap en beslaat het paard van een klant. De spaarbank bergt het geld van de jonge inwoners veilig op in een enorme kluis, want wie wat bewaart, die heeft wat.

De kinderen van de ‘School met de Bijbel’ komen rustig naar buiten gelopen, maar al gauw wordt het een dolle boel op het plein en worden de jongens gejonast. Een groepje dames maakt een kantine of buurthuis schoon en de cameraman lijkt wel dronken als hij bij het café van de familie Post aankomt. Door de dorpsstraat komen twee lachende jongens op een heel hoge fiets met autostuur aan rijden en beschadigde of oude auto’s worden in Oene gewoon met schuurpapier en een kwast weer fijn in de lak gezet.

De brandweer oefent speciaal voor deze opnames, maar de eerste hulp wordt toch in de handen van drie dames in regenjas gelegd. Op het voetbalveld van VV Oene zien we een kleine Abe Lenstra in een Ajax-achtig shirt en in de afsluitende optocht komt de OTV, de Oener Toneelvereniging, voorbij die al sinds 1953 voor vermaak in het dorp zorgt.

Ons Dorp Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland, de streekarchieven en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is elke dinsdag vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald).
Aflevering online (terug)kijken? Dan kan via Uitzending Gemist

Oene 1965