’Gebiedsgericht werken doe je met elkaar’
Gebiedsregisseur. Voor veel Epenaren is dat een onbekende functieomschrijving. Daarom vonden we het een goed moment om Linda Brouwer, één van de gebiedsregisseurs van Koppel-Swoe in de gemeente Epe, uit te laten leggen wat ze nu precies doet. Ze wandelt letterlijk door haar werkagenda voor een uitgebreide toelichting.
Maar eerst begint ze met een algemene inleiding. “Ik werk als gebiedsregisseur in Vaassen en Emst. Die functienaam roept bij veel mensen vragen op. Ik leg regelmatig uit wat ik precies doe. Dat doe ik overigens graag. Het hoort bij mijn werk en het is ook een manier om met mensen in gesprek te raken.”
Welzijnsdriehoek
“Het begint met een veelzeggende tekening”, vertelt Linda. “Een driehoek waarbij ik de gebiedsregisseur, de sociaal werkers en het Huis van de Buurt op de drie punten plaats.” Midden in deze driehoek staat een poppetje. “Dat is de inwoner van de gemeente Epe”, vervolgt ze. “Als gebiedsregisseur van Koppel-Swoe heb je een kort lijntje met de gemeente en met andere organisaties. Ook sociaal werkers hebben hun eigen netwerk. Het Huis van de Buurt is de plek waar we in ieder gebied van de gemeente sociaal werk uitvoeren. Dit doen we samen met vrijwilligers en onze samenwerkingspartners. Door sterk met elkaar in verbinding te staan, haal en breng je informatie over allerlei onderwerpen. Zo sta je écht in verbinding met de wijk, met het gebied. Je inventariseert wat de inwoner signaleert, waar de inwoner behoefte aan heeft. En probeert samen tot een oplossing te komen.”
Als het aan Linda had gelegen was ‘wijkwerker’ misschien wel een betere functieomschrijving geweest. “Die omschrijft nog kernachtiger wat ik doe. Ik doe mijn werk letterlijk in de wijk. Ik spreek bewoners en organisaties, sta met hen in contact en probeer te verbinden waar nodig. De behoefte van de inwoner staat dus centraal. Ik stimuleer en ondersteun inwoners tot eigen initiatief. En wanneer het beleidsvraagstukken betreft, dan zoek ik contact met de desbetreffende gemeenteambtenaar.”
Gebiedsgericht werken
Ze vervolgt het gesprek door een willekeurige greep uit haar werkagenda te doen. Elke maandag maakt Linda deel uit van een overleg met het zogenaamde gebiedsteam Emst/Vaassen. “Dat is een groep van Koppel-Swoe-collega’s (onder andere Heel Epe Beweegt, JOGG-regisseur, jongerenwerkers, EpeDoet!, Steunpunt Mantelzorg, de coördinatoren van onze Huizen van de Buurt en andere sociaal werkers) die samen bespreken welke vragen er in de twee dorpen spelen. Het zijn signalen van inwoners, van samenwerkingspartners en van ambtenaren van de gemeente Epe.” Die signalen kunnen met de leefomgeving van inwoners te maken hebben. Maar soms zijn het ook individuele vragen. “Op dit moment krijgen we veel te horen dat er zorgen zijn over de eigen portemonnee, de hoge kosten van energie en eenzaamheid.
Een concreet voorbeeld? “Ik hoorde dat de gemeentes Epe en Heerde samen met Triada en het Regionaal Energieloket op 5 oktober een online bijeenkomst wilden houden over energie besparen. Geweldig! Alleen is het wel zo dat een groot deel van de groep waarvoor deze informatie bedoeld is, vrij zeker niet gaat inloggen. Veel oudere Epenaren of nieuwkomers hebben geen computer. We hebben daarom geregeld dat er in vier Huizen van de Buurt in de gemeente Epe een beamer staat waar buurtbewoners deze bijeenkomst samen kunnen bekijken. Op elke plek is iemand van Het Formulierenteam van Koppel-Swoe en een energiecoach van de gemeente aanwezig om in te kunnen gaan op individuele vragen.” En zo maken we van beleid maatwerk. Soms is het heel simpel en logisch, vervolgt Linda.
“Ons werk moet er mede voor zorgen dat de inwoners van de gemeente zich gehoord voelen. Je bent er voor elkaar, toch? Maar ook dat inwoners moeten beseffen dat je zelf een grote rol hebt in je eigen leefomgeving. Dus bel ons of loop binnen bij de inloopuren van een Huis van de Buurt, waar wij en meerdere maatschappelijke organisaties aanwezig zijn om vragen uit de buurt te beantwoorden. Wij hebben die signalen uit de praktijk nodig. Om die informatie uiteindelijk te verbinden en (soms) mee te kunnen nemen naar plekken waar er strategische besluiten genomen worden. Dat is de meerwaarde van gebiedsgericht werken. Want gebiedsgericht werken doe je met elkaar.”