veluvine Nunspeet

Gedichtendag 2023 met Joke van Leeuwen in Veluvine

vIn samenwerking met Stichting Muurgedichten, Boekhandel Osinga en Bibliotheek Noordwest Veluwe organiseert Veluvine op donderdag 26 januari Gedichtendag 2023. Tijdens deze avond komt schrijfster Joke van Leeuwen langs om te vertellen over haar werk. Van Leeuwen schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond.

De schrijfster werd geboren in Den Haag (1952), verhuisde op haar dertiende met het ouderlijk gezin naar Brussel, en woonde onder meer in Amsterdam en Maastricht. Momenteel woont ze in het centrum van Antwerpen. Haar laatste romans zijn ‘Feest van het begin’ (AKO Literatuurprijs 2013), ‘De onervarenen’ (shortlist Librisprijs 2016) en ‘Hier’ (longlist Bookspotprijs en Librisprijs, door diverse boekwinkels gekozen in top drie of als boek van het jaar 2018, ‘meesterwerk’ NRC) en ‘Mijn leven als mens’.

De laatste uitgaven voor kinderen en andere mensen: ‘Toen ik’ (Zilveren Griffel 2018), ‘Nu is later vroeger’ (een boek over de tijd), een herdruk van de klassieker ‘Deesje’, de versjesbundel ‘Hee daar mijn twee voeten’ (‘virtuoos als altijd’, De Standaard) en ‘Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand’ (2020) (***** De Standaard). In februari 2022 verscheen ‘Beginnelingen. De jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld’, non-fictie voor oudere kinderen, jongeren en volwassenen. In september 2022 verscheen het kinderboek (8+) ‘Ik ben HIER!’

‘Er zijn ontelbare verhalen geschreven over families, relaties, vriendschap, liefde en de valkuilen van het leven, maar weinigen doen het zo inventief, prikkelend, grappig, ontroerend en stilistisch fijnzinnig als Joke van Leeuwen in ‘Mijn leven als mens’. (Het Nieuwsblad *****)

Over ‘Ik ben HIER!’ schreef dagblad Trouw: ‘Een traditionele Joke van Leeuwen in de verrukkelijke betekenis van het woord’.

Gedichtendag 2023 is te bezoeken op donderdag 26 januari om 20:00 uur in Veluvine. Kaarten kosten € 15,00 p.p. (inclusief servicekosten) en voor bibliotheekpashouders € 12,50 p.p.  en zijn te bestellen via veluvinenunspeet.nl of aan de kassa.

Foto: Joke van Leeuwen