nieuws

Geniet van de mooiste klassieke muziek bij Veluvine

NUNSPEET – Het komende seizoen is er veel klassiek te zien in Veluvine. Van strijkers tot rietblazers en van snaren tot een compleet fanfare.

Muza Valiaddinzade
Muza Valiaddinzad is te zien met haar voorstelling ‘Piano Recital’ zondag 15 oktober, aanvang 14.00 uur. Al op jonge leeftijd blijkt dat Muza een bovengemiddeld talent bezit voor pianospel. Op haar 12e speelde ze al mee met het Filharmonisch Orkest van Azerbeidzjan. In 2010 besluit de familie te verhuizen naar Oekraïne. Muza maakt haar Master op het conservatorium van Odessa af. Het leven is mooi en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Tot februari 2022: de Russen vallen buurland Oekraïne binnen en haar familie vlucht naar Nederland. Hier begint voor Muza een nieuw verhaal. En dat is de start van het idee om deze jonge, uiterst getalenteerde pianiste te presenteren aan het Nederlandse publiek.


Metropole Orkest Cellos
De voorstelling ‘Metrocelli’ van Metropole Orkest Cellos is te zien op vrijdag 3 november, aanvang 20.15 uur. In dit concert zul je ervaren dat schijnbaar onverenigbare muziekstijlen samen een mooi en verrassend programma kunnen vormen. De grunge van Nirvana wordt moeiteloos gemengd met tango-elementen en de Cellos schakelen van ritmische soulmuziek naar gevoelige ballads. Als specialisten in crossover spelen ze zowel popklassiekers als jazz en wereldmuziek. In hun handen is de cello meer dan een strijkinstrument. In zelfgeschreven arrangementen laten ze hun cello’s zingen als een trompet, schuren als een elektrische gitaar en grooven als een drumset. Maak kennis met een flinke dosis creativiteit en improvisatie.


Gelders Fanfare Orkest
Het nieuwjaarsconcert van het Gelders Fanfare Orkest is te zien op zaterdag 13 januari, aanvang 20.15 uur. Het Nieuwjaarsconcert van het Gelders Fanfare Orkest is niet meer weg te denken uit het programma van Veluvine. Traditiegetrouw zal een uitverkochte zaal genieten van de afwisselende en mooie klanken van het orkest. De muziek is een lust voor het oog en oor. Dé manier om het nieuwe jaar goed te beginnen!

Calefax Rietkwintet
De voorstelling ‘Van Gogh’s way to to’ van Calefax Rietkwintet is te zien op zondag 28 januari, aanvang 14.00 uur. Calefax brengt Van Gogh muzikaal en theatraal tot leven. Door middel van projecties zoomen we in op de kleinste details van zijn werk. Met behulp van teksten van Vincent en zijn dierbaren, reizen we met hem mee. Via de muziek maakt het kwintet de onderliggende emoties voelbaar, onder meer met werken die Vincent zelf gehoord heeft, of stukken die in zijn tijd geschreven zijn.

Lavinia Meijer
De voorstelling ‘Untitled 3’ van Lavinia Meijer is te zien op vrijdag 5 april, aanvang 20.15 uur. Harpiste Meijer is één van de belangrijkste en spannendste musici van onze tijd. Met het meerdelige ‘Untitled’ bouwt ze aan een veelomvattend kunstwerk met verschillende invalshoeken, waarbij ze haar muziek verbindt met persoonlijke ervaringen en ontdekkingen in een combinatie met beeldende kunst, literatuur, film, animaties en nieuwe akoestische en elektronische composities. Voor deze editie vroeg ze enkele cabaretiers haar van input te voorzien, waaronder Freek de Jonge, Brigitte Kaandorp en Theo Maassen. Haar muziek is de bindende factor, beeldend kunstenaars maakten er aansprekende projecties bij.


Storioni Trio
Het Storioni Trio komt het vijftigjarig bestaan van Randmeerconcerten opluisteren met een feestelijk programma op zaterdag 20 april, aanvang 20.00 uur. Ludwig van Beethoven componeerde in 1797 zijn pianotrio op. 11, dat de bijnaam ‘Gassenhauer’ kreeg. Het derde deel bevat negen variaties op een populaire melodie van Joseph Weigl, die veel gefloten of gezongen werd in de steegjes (Gassen) in Wenen. Frédéric Chopin Pianotrio op. 8A. Chopin componeerde zijn enige Pianotrio in g kl.t. al op 18-jarige leeftijd. Na de pauze speelt het Storioni Trio het meeslepende Vierde Pianotrio op. 90 uit 1891 van Antonín Dvořák. In dit ‘Dumky trio’ weet Dvořák de Slavische mix van droefenis en vreugde tot een meesterwerk te componeren.

Nog meer te zien: Piaf op 28 oktober. Julika Marijn op 2 november. De pianoshow.nl op 16 maart. 3JS en Red Limo Quartet op 23 maart.

MUZA fotografie Andy Doornhein
Lavinia Meijer – Scala fotografie