nieuws

GGD Noord- en Oost-Gelderland – Geen open tuberculose (tbc) gevonden in Vaassen

Geen open tuberculose (tbc) gevonden in contactonderzoek tbc in Vaassen

Afgelopen week zijn ruim 700 mensen in Vaassen getest op tbc. GGD Noord- en Oost-Gelderland is zeer tevreden met deze opkomst. Tijdens dit contactonderzoek is geen open tbc, de besmettelijke variant van tbc, gevonden. Van 112 mensen is er een longfoto gemaakt. Bij 27 personen is er een tbc besmetting gevonden. Deze mensen zijn niet besmettelijk voor hun omgeving. Daarnaast is er bij 98 mensen een bloedtest afgenomen voor verder onderzoek.

 

Resultaten

Via de mantouxtest (huidtest) is een aantal nieuwe tuberculose besmettingen gevonden. Bij een deel van de onderzochte personen wordt besmetting vermoed. Om dat duidelijk te maken kregen 98 mensen een aanvullende bloedtest. Bij 112 mensen is een longfoto gemaakt. De uitslag van de longfoto’s is duidelijk: er is geen open tbc gevonden. De uitslag van de bloedtest verwacht de GGD rond 3 november. De tbc besmettingen die zijn gevonden en nog uit de bloedtest komen, zijn goed te behandelen door de GGD.

 

Is er verder onderzoek nodig?

De mensen die op dit moment een tbc besmetting hebben zijn niet besmettelijk voor hun omgeving. De GGD is bij de meesten van hen al gestart met een voorzorgbehandeling. Omdat er geen nieuwe ziektegevallen zijn gevonden is er geen vervolgonderzoek nodig. Als uit de bloeduitslagen blijkt dat er meer besmettingen zijn dan worden deze mensen voor behandeling opgeroepen door de GGD. Zij worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

 

Waarom dit onderzoek? Het contactonderzoek in Vaassen is gedaan omdat er eerder bij inwoners een besmettelijke vorm van tbc is vastgesteld. Deze mensen zijn al behandeld voor de ziekte. Door het contactonderzoek wordt geprobeerd verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

 

Meer informatie

Voor vragen over het onderzoek bekijk de ‘vragen en antwoorden’ op www.ggdnog.nl.

Meer informatie over tuberculose vindt u op de website van het RIVM:

www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tuberculose, of op de website van het KNCV Tuberculosefonds: www.kncvtbc.org