GGD Noord- en Oost-Gelderland – IkPas.nl: oproep voor 30 of 40 dagen geen alcohol

30 of 40 dagen geen alcohol: wie doet er mee?

Vanaf woensdag 1 maart a.s. start de actie ‘Ik Pas’. Iedereen kan zich nu inschrijven op de site www.ikpas.nl en zo één van de deelnemers in Nederland worden die 30 of 40 dagen geen alcohol drinken. Tactus Verslavingszorg en GGD Noord- en Oost-Gelderland ondersteunen deze actie in de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe en de Noord-Veluwe[1]. Deelnemers ontvangen in de actieperiode nieuwsbrieven, met informatie over de actie, tips, alternatieven en ervaringen.

Iedereen kan een andere reden hebben om mee te doen. De winterkilo’s bestrijden, vasten na carnaval, een uitdaging, een goed voorbeeld zijn voor je kinderen of het goed vinden voor je gezondheid.

Gewoonte

Veel mensen drinken alcohol. Op feesten en verjaardagen, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Hoeveel dagen gaan er voorbij zonder alcohol?

30 of 40 dagen zonder alcohol

Om daar eens bij stil te staan, kunnen mensen via IkPas meedoen met 30 of 40 dagen geen alcohol. De actie start 1 maart. De gedachte achter IkPas is dat het samen met anderen makkelijker vol te houden is. Bijvoorbeeld met vrienden, familie of collega’s, die zich ook kunnen inschrijven.

Goede ervaringen

Landelijk onderzoek laat zien dat veel deelnemers aan IkPas 2016 zich na afloop meer bewust zijn van hun eigen alcoholgebruik. Deelnemers van vorig jaar voelden zich tijdens IkPas fitter, sliepen beter en vielen af. Ook bleek dat deelnemers 6 maanden na deelname nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname.