GGD Noord- en Oost-Gelderland start onderzoek jongvolwassenen

GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) voert dit najaar een grootschalig vragenlijstonderzoek uit. Deze Monitor Jongvolwassenen gaat onder andere over gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar). Zij vullen hiervoor een onlinevragenlijst in.  

Waarom een jongvolwassenen monitor? 

In de leeftijdsfase van puber naar volwassene verandert er van alles. Bijvoorbeeld de relatie met ouders, opleiding, woonsituatie, vriendschappen en gezond gedrag. Gemeenten hebben behoefte aan informatie over de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen. Hiermee kunnen zij beleid maken en passende activiteiten ontwikkelen om de gezondheid van de jongvolwassenen te verbeteren. Het is de eerste keer dat GGD NOG deze leeftijdscategorie onderzoekt.  

Hoe kunnen de jongvolwassenen meedoen?  

De jongvolwassenen worden benaderd via Instagram, Snapchat en Facebook. Ook wordt een beroep gedaan op professionals die met de jongvolwassenen werken, om ze te motiveren de vragenlijst in te vullen. De online vragenlijst is anoniem, duurt 10 tot 15 minuten en is in te vullen op www.ggdnog.nl/jvmonitor Deelnemers maken kans op een cadeaubon van €10,00 van bol.com (winkans 1 op 10) en een JBL-speaker!   

Resultaten 

De resultaten van de Monitor Jongvolwassenen zijn in het voorjaar van 2020 bekend. Met deze resultaten kunnen gemeenten en GGD het gezondheidsbeleid en activiteiten beter aanpassen op de behoefte en vragen van de jongvolwassenen. Ook kan naar aanleiding hiervan verder onderzoek gedaan worden. 

Gezondheidsmonitor Jeugd ook van start 
Naast het onderzoek naar de jongvolwassenen onderzoekt de GGD ook gezondheid, welzijn en leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4. Alle GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd op dezelfde wijze uit. Dit onderzoek vindt een keer in de vier jaar plaats en staat ook wel bekend als E-MOVO.  
  

Meer informatie 
Informatie over het onderzoek jongvolwassenen staat op de website van GGD Noord- en Oost-Gelderland: www.ggdnog.nl/jongvolwassenenmonitor 

Een gedachte over “GGD Noord- en Oost-Gelderland start onderzoek jongvolwassenen

Reacties zijn gesloten.