nieuws

GGD Noord- en Oost-Gelderland – Tweede ronde vaccinatiecampagne meningokokken van start

Tweede ronde vaccinatiecampagne meningokokken van start

GGD Noord- en Oost-Gelderland voert in mei en juni de tweede ronde uit van de Meningokokken ACWY-vaccinatiecampagne. Alle tieners geboren in 2003 en 2005 krijgen een uitnodiging om deze vaccinatie te halen. 

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. De bacterie zit meestal in de neusholte van gezonde mensen zonder dat zij er ziek van worden. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kan men hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Er zijn verschillende typen meningokokken waarvan in Nederland vooral B, C, W en Y voorkomen.

Waarom deze groep tieners?

Tieners zijn vaker dan anderen drager van de bacterie, zonder dat ze er ziek van worden. Als ze ziek worden van de bacterie hebben ze een hoger risico op overlijden. Door deze groep te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding.

Vaccinatie inhalen

Tijdens de eerste ronde in maart en april hebben meer dan 16.000 jongeren in de regio Noord- en Oost-Gelderland zich laten vaccineren tegen Meningokokken ACWY. 

Jongeren die tijdens de eerste ronde verhinderd waren, of de vaccinatie vergeten zijn, kunnen zich in mei en juni alsnog laten vaccineren. Kijk op www.ggdnog.nl voor een overzicht van data en locaties.

Stijging vaccinaties tegen baarmoederhalskanker

Tegelijk met de meningokokkenvaccinatie in maart en april werden meisjes opgeroepen voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV). Opvallend meer meisjes lieten zich vaccineren dan in voorgaande jaren. Dat is goed nieuws.  

Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. HPV is heel besmettelijk en komt heel veel voor. Ongeveer 8 op de 10 vrouwen die seks hebben, krijgen ooit een HPV-infectie in hun leven. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker en daarvan overlijden er 200.

Alsnog HPV-vaccinatie?
Meisjes die wel opgeroepen zijn, maar zich nog niet hebben laten vaccineren tegen HPV, kunnen dat alsnog doen. Zij kunnen zich tot hun 18e verjaardag laten vaccineren tijdens de tweede vaccinatieronde Meningokokken. Kijk op www.ggdnog.nl voor een overzicht van data en locaties.

Gratis

Alle vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis.
Neem je identiteitsbewijs (ID) en (eventueel) je oproep mee.

Meer weten?

Op ggdnog.nl/meningokokken staan de data en locatie vaccinatiedagen. Op deelditnietmetjevrienden.nl staat meer informatie. Zoals verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte. Op de website van het RIVM staat meer over het vaccinatieprogramma.