Goed voor de portemonnee: energieloketten in de bibliotheek

Gratis advies over energiebesparing en subsidies

Gratis tips en tricks hoe je thuis eenvoudig energie kunt besparen. Of kosteloos een antwoord op maat op de vraag hoe je het compleet isoleren van je huis aanpakt. Of wegwijs worden in de wereld van duurzaamheidssubsidies. Dat – en veel meer – kan in oktober allemaal bij de Bibliotheek Noord-Veluwe.

De bieb zet dit najaar de belangrijke thema’s ‘Duurzaamheid’ en ‘Klimaatadaptatie’ in de schijnwerpers. Doel is het publiek aan het denken zetten en handvatten aan te reiken om ook thuis op een laagdrempelige manier de eerste stappen te zetten naar een duurzamer leven.

Van 8 tot en met 16 oktober is de ‘Week van de Duurzaamheid’. Dan is er in de regio Noord-Veluwe van alles te ervaren op gebied van duurzaamheid. De Bibliotheek Noord-Veluwe doet hier aan mee door energieloketten te realiseren in de vestigingen in Hattem, Elburg, Wezep, Heerde, Epe en Vaassen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de organisaties Veluwe Duurzaam, Heerde Energiek en specialisten van de gemeente Epe.

Bij de loketten kunnen inwoners (je hoeft geen lid van de bieb te zijn) kosteloos in gesprek met een energiecoach of een -adviseur. Een energiecoach is een kundige vrijwilliger die tips kan geven over kleine energiebesparende maatregelen in huis. Een energieadviseur is een onafhankelijke professional die inwoners adviseert bij vragen over grote energiebesparende maatregelen. Op de website www.bibliotheeknoordveluwe.nl is een  compleet overzicht te vinden waarop is te zien waar en wanneer  men beschikbaar is.

En er is meer in diezelfde periode: bij de bibliotheekvestigingen in Epe en Vaassen kunnen mensen zich ook aanmelden voor het maken van een zogeheten ‘warmtescan’ van de eigen woning, die laat zien waar warmte ‘ontsnapt’. En wie in de gemeenten Hattem, Elburg en Oldebroek naar de bieb gaat en benieuwd is naar de luchtkwaliteit van zijn woning, kan vanaf 1 oktober gratis een CO2-meter lenen. Deze kan worden aangevraagd via Veluwe Duurzaam en worden opgehaald bij de bibliotheek. Aanvragen kan via www.veluweduurzaam/energiebieb