Hervormde gemeente Oene – kerkdiensten 8 maart – Biddag voor gewas en arbeid

Woensdag 8 maart 2017 Biddag voor gewas en arbeid

09.30 uur ds. E. Mijnheer (met de schoolkinderen)
19.30 uur ds. E. Mijnheer

Wat is Biddag? (bron wikipedia)

In de 21e eeuw worden zowel dankdag als biddag nog aangehouden door orthodox-protestantse kerken. Een groot deel van deze kerken houdt ’s morgens en ’s avonds kerkdiensten. Ook zijn er veel kerkgemeenten die de zondag erna een speciale gebedsdienst houden. In diverse (van oorsprong) vissersdorpen, zoals in de Hervomde Gemeente van Katwijk aan Zee en Arnemuiden, wordt ook gebeden en gedankt voor de Visserij en spreekt men van een Dankdag en Biddag voor Gewas, Arbeid en Visserij. Doordat de agrarische sector geen groot stempel meer op de Nederlandse maatschappij drukt, ligt de nadruk in de gebedsdiensten niet sterk meer bij het “gewas”, maar meer bij de “arbeid”, het leven in de eigen gemeente, de economie, actualiteiten en de wereld in het algemeen. In plaatsen als Urk, Staphorst, Genemuiden, Opheusden, Ouddorp en Katwijk aan Zee zijn veel winkels de hele dag gesloten. De Urker vissersvloot blijft voor biddag een hele week thuis. In Ouddorp en omstreken worden de diensten voor beide dagen ook op de zondag erna gehouden, zodat de vissers erbij kunnen zijn.

Urk kent een aparte dankdag en biddag voor de visserij, die op respectievelijk 31 december en de tweede woensdag van februari worden gehouden. Deze traditie ontstond rond het begin van de 20e eeuw. Op beide dagen zijn vrijwel alle winkels, bedrijven, scholen en gemeentelijke instellingen gesloten, als waren het zondagen. De dank- en biddag voor gewas en arbeid worden in Urk samen met de dankdag en biddag voor visserij gehouden.

De status van “vrije dag” hebben bid- en dankdag vrijwel overal in Nederland verloren. Behalve op orthodox-protestante scholen die op deze dagen wel gesloten zijn. Ook zijn er nog enkele christelijke middelbare scholen die op de donderdag na bid- of dankdag geen huiswerk opgeven, zodat de kinderen die waarde aan beide dagen hechten, daar op school geen hinder van ondervinden. Op verzoek van de SGP werden de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 op dinsdag 7 maart gehouden in plaats van de oorspronkelijk daarvoor bestemde woensdag 8 maart, om niet met de biddag te conflicteren. In kerkelijke gebouwen zitten soms ook stembureaus en dat zou elkaar in de weg kunnen zitten.