SWO/E

Huis van de Buurt: de plek in de buurt voor iedereen

Huis van de Buurt. Het is voor de meeste inwoners van de gemeente Epe een nieuwe term die samenhangt met al bekende gebouwen. Sociaal werker Fabienne Zoetbrood legt in dit stuk uit wat het precies inhoudt, wie er welkom is en waar je zoal een Huis van de Buurt kunt vinden. “Alles draait om het woord ontmoeten. Iedereen is welkom. Epenaren uit alle dorpen moeten weten dat ze in ieder Huis van de Buurt terecht kunnen voor ontmoeting, activiteiten, informatie en advies over welzijn, wonen en zorg. Het Huis van de Buurt is dé plek voor iedere buurt. Een huis van én voor iedereen in de buurt.”

Een Huis van de Buurt is een centrale ontmoetingsplek in een buurt. Soms is een Huis van de Buurt een heel gebouw, soms is het een plek binnen een gebouw. “Buurtbewoners ontmoeten elkaar, doen mee aan één van de activiteiten, zijn zelf als vrijwilliger actief en komen voor informatie en advies”, begint Fabienne te vertellen. “Huis van de Buurt Triton is een goed voorbeeld. Het bevindt zich in het onlangs heropende Triton-gebouw aan de Jasmijnstraat 36 in Vaassen. In de buurt is de term al perfect ingeburgerd. Sinds de officiële heropening zien we veel meer verschillende mensen en doelgroepen in dit gebouw komen.”

Ontmoeten, activiteiten, informatie en advies

Daar waar buurtgenoten eerst misschien minder snel in dit gebouw naar binnenstapten, omdat men dacht dat het een jongerencentrum was, is inmiddels bij veel meer Vaassenaren duidelijk geworden wat je zoal in Huis van de Buurt Triton kunt doen, aldus de sociaal werker van Koppel-Swoe. “Een wekelijkse Buurtkoffie, Conversatieles voor nieuwkomers, samen koken, samen eten, de activiteiten van wijkvereniging Oosterhof, muzieklessen van Cultuurplein, spreekuren van Vérian, CJG, MEE Veluwe of Triada: dit is een bruisende ontmoetingsplek waar buurtgenoten samenkomen.” Maar het is ook een laagdrempelige plek in jouw buurt waar je terecht kunt voor al je vragen. “Een Huis van de Buurt is het basisingrediënt om een hechte buurt te vormen.”

Samenwerken ontzettend belangrijk

Belangrijk om daarbij aan te vullen, vindt Fabienne, is dat Koppel-Swoe het Huis van de Buurt nadrukkelijk openstelt voor andere organisaties en nauw met hen samenwerkt. “Het Huis van de Buurt is echt een onderdeel van gebiedsgericht werken . Naast ontmoeting en activiteiten komen inwoners makkelijk en laagdrempelig aan informatie en advies over welzijn, zorg en wonen. Verschillende organisaties, zoals Triada, CJG, Vérian, Taalpunt, Lucrato en trajectregisseurs van de gemeente, houden inloopuren in een Huis van de Buurt. Zo staan we als organisaties écht dicht bij de buurtbewoners. We zoeken er nadrukkelijk naar verbinding. Gebiedsgericht werken gebeurt in én vanuit een Huis van de Buurt.”

De Kledingbank in Huis van de Buurt Bloemfontein is een prachtig voorbeeld van een geslaagd veelzijdig project. Fabienne: “Het is een plek waarin inwoners gratis kleding kunnen uitzoeken, waar buurtbewoners even binnenlopen voor een praatje, mensen werkervaring opdoen en andere inwoners de taal oefenen en gemakkelijk sociale contacten opdoen.”

Huis in de buurt is dé plek in de buurt. Voel je welkom!

Ook binnen de wijkgebouwen op de Vegtelarij en de Burgerenk in Epe is een Huis van de Buurt georganiseerd. Even samen koffie drinken, sjoelen of een kaartje leggen. “Wil je binnenlopen met een opmerking over de overlast in je straat? Voel je welkom. Ervaar je frustratie of ben je zenuwachtig vanwege je hoge energierekening? Meld het tijdens het inloopuur waar alle partijen in het gebouw aan meewerken. Heb je een vraag over het invullen van je belastingformulier? Schakel dan Het Formulierenteam in.”

Het Huis van de Buurt moet voor iedereen ‘een thuis’ zijn, besluit Fabienne veelzeggend. “Er wordt van alles voor én uiteindelijk ook dóór de inwoners van de gemeente Epe georganiseerd. Benieuwd geworden? Loop gerust eens binnen en kom zelf eens ervaren hoe het is in een Huis van de Buurt.”