Instagram-account van Epenaar heeft inmiddels vele volgers

Tekst verwordt tot beeld bij @eenfotovan

EPE – Zijn dagelijkse gedichtjes verworden tot zijn beelden. Dat wat ruim negen maanden geleden begon als soort van grapje, is inmiddels dagelijkse kost geworden. Sterker, Dennis Dekker (46) uit Epe is naar eigen zeggen ‘een beetje verslaafd geraakt’ aan het maken van zijn posts op de Instagram-account @eenfotovan.

Een strakke, aloude typemachineletter. Geen hoofdletters, geen komma’s, enkel een priemende punt aan het eind. Een witte achtergrond, als wat het een velletje papier dat rechtstreeks uit dat mechanische schrijfinstrument komt. Het klinkt allemaal erg saai, maar dat is een bewuste aanpak geweest. Elke dag op deze Instagram-account lijkt hetzelfde, totdat je de gedichtjes gaat lezen. Stuk voor stuk beginnen ze met: ‘dit is een foto van…’ en vervolgens begint de tekst te leven. “Je hebt eigenlijk niets nodig om het beeld te gaan zien; enkel de woorden en je eigen fantasie.”

Media Magneet tussen tekst en beeld
Dennis Dekker heeft een eigen marketing- en communicatiebureau genaamd Media Magneet (www.mediamagneet.nl). “Mijn dagelijkse werkzaamheden draaien voornamelijk om tekst en beeld. Bij dit account combineer ik die dagelijkse bezigheden.” Al tijdens zijn opleiding Journalistiek begon het idee voor tekst en beeld te broeien. “Een docent zei ooit: ‘als je een goede journalist wilt zijn, dan kun je niet zelf ook nog foto’s maken’. Ik voelde toen dat dit voor mij juist wél een goede combinatie was.”
Tijdens zijn werkzaamheden op redacties en bij mediabureaus, probeerde Dekker ook altijd zelf de foto’s te maken bij zijn eigen interviews. “Vaak zat ik op weg naar het interview toe al over beeld na te denken. Ik doe beide graag, vind het dus ook logisch om die combinatie aan te bieden.” Inmiddels heeft de Epenaar zeven jaar een eigen bedrijf waarbij hij én zelf de teksten schrijft, maar ook foto’s maakt.

‘Ik prikkel de fantasie van anderen’
De Instagram-account @eenfotovan combineert die twee aspecten heel mooi. “Het is ooit spontaan ontstaan vanwege de coronacrisis. Ik wilde elke dag een gedichtje maken over een foto uit mijn eigen archief. Het leuke daaraan: ik alleen weet hoe doe foto er uit ziet, maar de volgers zien een hele andere foto. Ik prikkel de fantasie van anderen.”
Nu, ruim negen maanden en bijna 300 gedichtjes later, heeft @eenfotovan ruim 1200 volgers. “Mijn idee is om dit precies een jaar te blijven doen. Er zijn ideeën om daar een boekje van te maken. Verder heb ik gesprekken met ondernemers waarvoor ik unieke geschreven foto’s ga maken. Stuur me een bericht en informeer naar de mogelijkheden!”

Shortlist Amai Award
Daarbij zijn er twee gedichtjes genomineerd voor een landelijke gedichtenprijs (Amai Award). Die staan op een shortlist van 50 stuks. Momenteel kunnen mensen via www.amaiaward.nl/longlist hun stem uitbrengen op de versjes van Dekker. Wat voor een beelden het zijn? “Eén heeft heel duidelijk een humoristische toon, de andere gaat over een serieuzer onderwerp; dementie. Het geeft de diversiteit van mijn eigen foto’s aan. Zoals het echte leven ook is, inderdaad.” Liefhebbers kunnen nog tot en met 31 maart stemmen op de twee gedichten van Dekker. “Surf dan naar www.amaiaward.nl, klik op ‘Longlist/Stemmen’ en selecteer gedicht 12 en gedicht 20. Alvast hartelijk dank voor de moeite!”