nieuws

Inwoners Noord-Veluwe steunen lokale verenigingen massaal tijdens lockdown

415 clubs ontvangen verenigingsondersteuning

Tijdens de lockdown tussen maart en juli van dit jaar viel het verenigingsleven voor een groot deel stil: competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten afgelast. Uit onderzoek uitgevoerd door de Rabobank blijkt dat in normale tijden 64 procent van de inwoners uit de provincie Gelderland die betrokken zijn bij een vereniging, tenminste één keer per week op de club zijn. Waar dit tijdens de lockdown van afgelopen maart en april nog maar 22 procent was. Ruim 71 procent van de betrokken inwoners geeft dan ook aan zijn club of vereniging gemist te hebben.  

Nunspeet – De afgelopen weken hebben vele inwoners van de Noord-Veluwe gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn er 415 bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning en stemden Rabobank-leden vervolgens op welke doelen daadwerkelijk ondersteund moeten worden met kennis, netwerk en financiële middelen. Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor deze verenigingen uit de Noord-Veluwe dus als geroepen.

Om ons unieke verenigingsleven in stand te houden konden verenigingen de afgelopen maanden bestedingsdoelen voor hun club of vereniging opgeven om ondersteund te worden door de Rabobank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Vervolgens stemden Rabobank-leden op welke doelen daadwerkelijk ondersteuning moeten krijgen.

Betrokken verenigingslid zorgt voor betrokken buurt

Uit het onderzoek blijkt ook dat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn.

‘’De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale clubs en verenigingen blijven steunen. De club of vereniging blijkt een belangrijke plek in te nemen in ons sociale leven. Daarnaast zien we dat velen het financieel zwaar hebben. Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigingsleven in Nederland. De enorme hoeveelheid aanmeldingen en stemmen wijst op een grote betrokkenheid van de inwoners van de Noord-Veluwe. Onze clubs en verenigingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen’’, aldus Gerard Kok Directievoorzitter van Rabobank Noord Veluwe.

Resultaten Rabo ClubSupport

Via Rabo ClubSupport kunnen clubs en verenigingen zich aanmelden voor ondersteuning op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Dit jaar hebben zich landelijk meer dan 30.000 clubs opgegeven, dat zijn er bijna de helft meer dan in 2019. In de regio Noord-Veluwe hebben 415 verenigingen zich aangemeld. Tot en met 25 oktober konden Rabobank-leden via de Rabo App stemmen  op hun favoriete club of vereniging.

Deze week zijn de resultaten bekendgemaakt en werden de 415 verenigingen uit de regio Noord-Veluwe verrast met een gouden envelope met cheque op de deurmat.

Meer informatie vind je op Rabobank.nl/clubsupport.

De volledige publicatie van het verenigingsonderzoek is te vinden op www.economie.rabobank.com