Iris Hond start concerttour ‘Dichtbij’ in Nunspeet

Tijdens de zeven jaar dat Iris Hond in Nunspeet woonde wisten haar klasgenootjes al dat het haar droom was om concertpianiste te worden. Haar beste vriendin met wie ze al meer dan 20 jaar bevriend is, woont er nog steeds en ook haar vaste fotograaf woont er. “Dan kan het dus geen toeval zijn dat mijn tour in Nunspeet start”, vertelt Iris enthousiast. Op zondag 10 juli staat de 35-jarige concertpianiste en componist samen met haar band in Veluvine met Dichtbij (try-out).

In deze voorstelling speelt Iris de muziek die het dichtst bij haar staat. Naast haar favoriete stukken van onder meer Ludovico Einaudi en Frédéric Chopin speelt ze haar eigen composities. Om de muziek een extra dimensie te geven neemt Iris een speciaal door haar samengesteld ensemble van topmusici mee: strijkkwartet Aristos Quartet en Gijs Anders van Straalen op percussie. Dichtbij is een openhartig, intiem en betoverend programma waarin Iris haar publiek met haar bevlogen spel en inspirerende anekdotes meeneemt naar het mooiste dat muziek ons te bieden heeft.

Iris heeft een unieke positie in de muziekwereld. Ze is geliefd om haar inspirerende manier van vertellen, zowel met woorden als muziek. Ze slaat als geen ander een brug tussen de wereld van de klassieke muziek en het grote publiek met haar gepassioneerde spel. Tijdens haar laatste tour speelde ze in de belangrijkste concertzalen van ons land de muziek van de beroemde Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Het hoogtepunt van deze tour was een serie van tien concerten in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw.

In 2013 studeerde Iris summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al op jonge leeftijd won ze internationale prijzen en volgde ze prestigieuze masterclasses. Tijdens haar studie werd ze bekend als de huispianiste in het Televisieprogramma De Tiende van Tijl. In 2009 opende zij voor 30.000 toeschouwers met een stuk van Franz Liszt twee concerten van Diana Ross in het GelreDome in Arnhem. In 2013 tekende Iris een platencontract bij het befaamde label Decca en bracht ze het album ‘Iris’ uit. Hierop speelde ze stukken van onder meer Chopin, Rachmaninov en Janácek. Op haar twee volgende albums (Dear World in 2016 en Home in 2020) speelt ze eigen composities. In dit latere werk is de invloed van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi, bekend van onder meer zijn muziek voor de film Intouchables, duidelijk te horen.

In Ermelo volgde ze vanaf haar zesde privélessen en vanaf haar twaalfde ging ze naar het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Hoewel ze na haar veertiende naar Den Haag verhuisde, voelt ze zich nog altijd het meeste thuis in Gelderland. Ze noemt het ‘fijn en bijzonder’ om haar try-out in Nunspeet te starten en kijkt er erg naar uit. “Misschien zitten er wel bekenden in de zaal.” Na haar voorstelling zal de pianiste in de Foyer van Veluvine te vinden zijn. Dichtbij de mensen komen en de mensen ontmoeten, dat vindt ze een van de leukste dingen om te doen.

Dichtbij (try-out) van Iris Hond vindt plaats op zondag 10 juli om 20:15 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 25,50 p.p. (inclusief servicekosten) via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

fotograaf: Rinse Fokkema