veluvine Nunspeet

Johan Goossens op de planken in Veluvine

Voorheen was hij docent op het ROC, nu al jarenlang succesvol cabaretier en schrijver. Op vrijdag 22 april staat Johan Goossens op de planken in Veluvine met zijn nieuwe en achtste voorstelling ‘Kleine Pijntjes’ (try-out).

Wat Johan betreft is leeftijd slechts een getal en ben je als mens nooit te oud om te leren. Maar als je na een dik jaar binnenzitten nog steeds geen barréakkoorden kent, geen woord Portugees hebt geleerd en Oorlog en Vrede niet hebt gelezen, gaat het er dan ooit nog van komen in dit leven? Jong als hij zich voelt, zou je niet zeggen dat Johan inmiddels de veertig nadert. Toch kreunt hij steeds vaker als hij even gaat zitten. En als er niemand in de buurt is, ontsnapt hem soms een ‘Hèhè..’ Ook kan Johan stiekem genieten van vloerverwarming. Hij blaakt van gezondheid, maar heeft soms onduidelijke, kleine pijntjes.

Johan verzet zich tegen het onvermijdelijke verval met liedjes, verhalen en relativerende humor. Schakelend tussen hilariteit en ontroering, tussen hoge idealen en lullige alledaagsheid, wil hij ervoor zorgen dat het publiek de eigen kleine pijntjes een avond lang vergeet.

In zijn nieuwste boek ‘Met mensen werken’ vond Johan het hoog tijd om zijn veelzijdige verleden van banen, baantjes en ronduit mislukte projecten eens uit te diepen. Zo mocht hij als jonkheer in het Land van Ooit een zomer lang poffertjes ontdooien, gaf hij in een dorpje in Ghana rekenles aan kinderen die vooral honger hadden, en werd hij bij een reorganisatie op zijn mbo tussen neus en lippen door ontslagen tijdens een teamvergadering. Met een scherp oog voor de humor en de dynamiek tussen mensen schetst hij in tien verhalen een kleurrijk beeld van zijn loopbaan en het menselijk tekort. Gênant, grappig en pijnlijk herkenbaar. Tragikomisch, en soms alleen maar tragisch. Een aantal van die verhalen uit zijn nieuwste boek komen ook terug in zijn voorstelling ‘Kleine pijntjes’.


Over zijn ervaringen als leraar op een ROC schreef de cabaretier twee bestsellers: Wie heeft er wél een boek bij zich? en Jongens, ik wil nu toch écht beginnen. Op televisie bereikte hij veel mensen door mee te doen aan programma’s als De Roast van Ali B en Wie is de mol. In 2006 won hij het Groninger Studenten Cabaret Festival, hij schreef columns voor Trouw en Het Parool en werd in genomineerd voor de Neerlands Hoopprijs voor meest veelbelovende cabaretier. Ook deed hij in 2015 mee aan De Slimste Mens. Naast zijn nieuwe voorstelling werkt hij momenteel ook nog aan zijn eerste roman.

De voorstelling Johan Goossens – Kleine pijntjes (try-out) vindt plaats op vrijdag 22 april om 20:15 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 24,50 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Foto: Anne van Zantwijk.