muziek vereniging vriendschap oene

Klari Rorije winnaar Maestro 2018 bij Muziekvereniging Vriendschap

Klari Rorije winnaar Maestro 2018 bij Muziekvereniging Vriendschap

Zaterdag 24 maart vond het voorjaarconcert van muziekvereniging Vriendschap Oene plaats in een vol Kulturhus van Oene. Uniek was het thema: Maestro. Vier bekende Oenenaren, Teuntje Riphagen, Klari Rorije, Ruud Timmerman en Arno Berghorst namen de uitdaging aan om het fanfareorkest te begeleiden. En dat terwijl ze allen geen noten kunnen lezen en nog nooit een dirigentenstokje of de partituur van de dirigent in handen hebben gehad! Klari wilde wel wat terug doen voor Vriendschap, Arno en Teuntje vinden dit een mooi initiatief voor Oene en Ruud waardeert het kijkje in het dirigentenvak.  Hoewel ze het allen niet makkelijk vonden (‘dirigent zijn is écht een vak’) zijn ze heel enthousiast over de voorbereiding en de uitvoering. Hun advies voor eventuele volgende maestro’s: gewoon doen! Lovende woorden waren er voor de coaching door Sandra Mulder, de dirigente en voor de gezellige sfeer tijdens het oefenen met het fanfareorkest.

Sandra Mulder opende het concert met een sfeervol werk van Jacob de Haan, Queen of the Dolomites. Daarna was het podium voor de Maestro’s. Hun eerste korte werk had slechts één tempo: een song uit de musical The Lion King, van Gloria Estefan of van de popgroep Queen. Tijdens het jury-overleg over deze eerste ronde speelde het opleidingsorkest onder leiding van Wietske de Wilde. Hoogtepunt was Clog Dance van Jan de Haan met een solo voor basedrum van Michiel Rozendal.

De jury had vooral aandacht voor het Maestro-contact met publiek en orkest. Dat de tussentijdse adviezen van de jury ter harte waren genomen was te horen in de tweede ronde. Het publiek werd volop betrokken door hen mee te laten zingen of klappen. In deze ronde waren de stukken wat complexer door de tempowisselingen en de lengte. Teuntje Riphagen stond te swingen voor het orkest bij The Blues Factory van Jacob de Haan en Ruud Timmerman liet zien wat hij kon tijdens Hakuna Matata uit de Lion King.  Arno Berghorst -die uiteindelijk tweede werd- kreeg het publiek mee bij Rhythm is Gonna Get You van Gloria Estefan. Klari Rorije leidde het orkest aanstekelijk met Wake Me up Before You Go Go van de groep Wham!

De slagwerkgroep speelde strak onder leiding van Jan van Lienden tijdens het tweede jury-overleg, met als hoogtepunt Bongo Solero van J. Schipper.

De jury –‘het was moeilijk te kiezen’- wees Klari en Arno aan als de twee besten. Het publiek koos Klari als winnares. Het concert kreeg een ontroerend slot met het optreden van een onverwachte vijfde ‘Maestro’ in de persoon van Niek Zweekhorst, die het syndroom van Down heeft. Hij dirigeerde met Hakuna Matata de sterren van de hemel en kreeg een staande ovatie. Met nogmaals Crazy Little Thing Called Love van Queen sloot de winnares van Maestro Oene 2018 dit bijzondere concert feestelijk af.