cultureel platform epe

Klassiek in de Kerk: Calefax Rietkwintet – 01 november 2018 Grote kerk Epe – Cultureel Platform Epe

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen – en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podium-presentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

“Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.”

– The Times –

Het repertoire van Calefax bestaat uit arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de unieke bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staan ze daarbij open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

De vijf musici van Calefax :
Oliver Boekhoorn (hobo),
Ivar Berix (klarinet),
Raaf Hekkema (saxofoon),
Jelte Althuis (basklarinet) en
Alban Wesly (fagot).

Over het programma schrijft Calefax zelf:

Ruim baan voor een aantal verborgen juweeltjes uit het Calefax-repertoire!
In de rijke bladmuziekarchieven van Calefax bevinden zich vele muzikale pareltjes die we in de afgelopen drie decennia hebben leren kennen. Stuk voor stuk muzikale ontdekkingen, veelal van minder bekende componisten of windstreken, maar allemaal het concertpodium meer dan waard. In dit programma rijgt Calefax deze stukken aaneen als een ketting van zeldzame parels uit de muziekgeschiedenis. Hidden Gems is ook de naam van Calefax’ nieuwste album die in april ‘18 is verschenen.
Pietro Locatelli Introduzione Theatrale
Arcangelo Corelli La Folia
César Franck Prelude, fugue et variation
Leos Janácek Zdenka-variaties
Nina Simone For all we know

Locatie: Grote kerk Epe