veluvine Nunspeet

Komiek Ronald Snijders in Veluvine

Hij schreef onder andere De Alfabetweter en De Schrikkelkalender en maakte samen met Pieter Jouke het televisietheaterprogramma De Staat van Verwarring. Op vrijdag 25 maart staat schrijver tv-presentator en cabaretier Ronald Snijders op de planken in Veluvine met zijn nieuwe voorstelling: Een avond met mij. Een show waarin absurdisme en taal een grote rol spelen.

Dit seizoen staat Snijders alweer tien jaar in het theater en dat viert hij met zijn vijfde show. Voor alle theaterprogramma’s die de komiek tot dusver heeft gemaakt, ontving hij de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret 2021. Hij treedt hiermee in de voetsporen van onder anderen Herman van Veen en Tineke Schouten.

Zijn laatste shows waren Groot Succes 2 (2019) en WELKE SHOW (2016), die werd genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor het beste theaterprogramma van dat seizoen. In zijn nieuwe show gaat hij terug naar hoe alles begon: met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst bij het theater. Swingende verhandelingen, indrukwekkende versprekingen, kortstondige liedjes, normale humor, nieuwe pincodes en natuurlijk een exclusief interview met de allereerste mens op aarde: welkom in het gekantelde universum van Ronald Snijders.

Volgens de Volkskrant kun je een avond met Snijders het beste omschrijven als ‘een groot feest van absurditeiten, woordgrappen, slapstick en maffe liedjes’. De komiek is regelmatig te gast bij talkshows, met name als specialist op het gebied van absurdisme en taal. Hij was te zien in het VARA-televisieprogramma Rambam, als tafelheer in DWDD en als finalist in De Slimste Mens. Als wekelijks columnist was hij op de radio verbonden aan Giel3FM (2014-2015) en Gijs 2.0 (2019).  One Man Show, zijn zeer lovend ontvangen theaterprogramma en De Alfabetweter betekenden zijn doorbraak bij het grote publiek.

Ook is hij columnist voor Onze Taal en sinds 2017 een van de schrijvers van het veelgeprezen kindertelevisieprogramma De Boterhamshow (NTR), een poppenversie van DWDD.

Zijn meest recente boek is De AlfabetBeter, het vervolg op het woordenboek De Alfabetweter (2013), het woordenboek met 1000 nieuwe, onzinnige woorden dat hij schreef met Fedor van Eldijk.  Woorden zoals ‘benefietkeeper’ (keeper die voor het goede doel staat) ‘onderwaterzangeres’, (zangeres die zinkt) en ‘weerman’ (man die twee keer van geslacht is veranderd) zijn in dit boek terug te vinden.  Elke vier jaar presenteert Snijders De Schrikkelkalender de scheurkalender die hij voor ieder schrikkeljaar schrijft met Fedor van Eldijk. Solo publiceerde Snijders Kopdichtbundel (2017), een verzameling gedichten bestaande uit krantenkoppen die hij wekelijks in Het Parool publiceerde.

Voor wie het werk van Snijders nog niet kent: op Netflix kun je zijn vorige show Groot succes 2 alvast bekijken.

De voorstelling Ronald Snijders – Een avond met mij vindt plaats op vrijdag 25 maart om 20:15 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 19,00 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Foto: Jaap Reedijk