bibliotheek epenieuws

Lezen en schrijven voor iedereen

Vrijdag 10 september kregen wethouders, taalvrijwilligers en organisaties die zich bezig houden met laaggeletterdheid informatie van de Bibliotheek Noord-Veluwe. De bijeenkomsten werden georganiseerd in het kader van de Week van Lezen en Schrijven.

De dag begon met een koffieochtend: Laaggeletterdheid ook uw thema?! De aanwezige organisaties kregen informatie over laaggeletterdheid en namen zelf ook deel aan een quiz om de taalvaardigheid te testen. ’s Middags waren er workshops en informatiebijeenkomsten voor de taalvrijwilligers van de Bibliotheek. Met veel belangstelling voor de lezing van Özcan Akyol, columnist, schrijver en tv-persoonlijkheid.

Bibliotheekdirecteur Hetty van de Weg is tevreden over de bijeenkomsten. “We hebben heel veel organisaties handvatten kunnen geven hoe ze laaggeletterdheid kunnen herkennen en informatie gegeven over wat er mogelijk is bij onze Taalpunten. De docenten en vrijwilligers van de Taalpunten staan klaar om iedereen die beter wil lezen, spreken, schrijven of rekenen te helpen.”

De aanwezige wethouders zijn vol lof over de aandacht van Bibliotheek Noord-Veluwe voor laaggeletterdheid. Liesbeth Vos, wethouder van de gemeente Oldebroek, wil het aantal laaggeletterden in Oldebroek graag omlaag brengen. Ook wethouder Carla Broekhuis van de gemeente Hattem noemde het een goede bijeenkomst in de strijd tegen laaggeletterdheid. Wethouder Yasemin Cegerek van Heerde noemde het opvallend dat uit onderzoek blijkt dat 2/3 van de mensen denkt dat ze geen laaggeletterde kennen. Terwijl 1 op de 9 mensen moeite heeft met lezen en schrijven.

Özcan Akyol inspireerde taalvrijwilligers tijdens de Week van lezen en schrijven